Spitalul Județean din Timișoara are proiect pentru un sistem modular cu paturi ATI, dar nu are terenul pe care să îl ridice

Spitalul modular cu paturi ATI pentru care conducerea Spitalului Județean din Timișoara vrea să acceseze fonduri europene nu are încă alocat un teren pe care să și fie ridicat. O solicitare adresată primăriei în acest sens nu a primit deocamdată un răspuns favorabil. 

Problema a fost ridicată de medicul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, în fața primarului Timișoarei, căruia i-a cerut sprijin pentru alocarea unui teren pe care cei de la Județean să poată amplasa viitorul sistem modular. Asta în contextul în care autoritățile anunță de săptămâni bune că nu mai este niciun loc liber la secțiile de terapie intensivă dedicate Covid în spitalele timișene.

„Spitalul Județean a postat deja pe platforma electronică pentru un proiect finanțat prin POIM, fonduri europene, de modul ATI cu 22 de paturi. Avem însă o problemă. Proiectul este deja încărcat, dar nu este completat de situația terenului. Am propus inițial amplasarea sa în fața Oncogenului, am înțeles că nu se poate obține aprobarea, e zonă verde. În fine, asta e. Am identificat un alt spațiu undeva în spatele Ortopediei, care ține de de primărie, și atunci rugăm să se găsească o soluție cât se poate de repede pentru a nu rata. Pentru că ea se poate realiza într-un termen foarte scurt, 3-4 luni de zile.”, a spus medicul Dorel Săndesc.

Primarul i-a răspuns doar că „facem tot ce putem să susținem acest proiect.”

Recent, în context, a vorbit și președintele CJ Timiș. Alin Nica a adus în discuție construcția unui alt spital modular ATI, cu 18 paturi, care ar costa circa două milioane de euro.

„S-a vorbit mult despre paturile ocupate de la ATI cu bolnavi Covid-19, dar nimeni nu își asumă o inițiativă concretă de suplimentare a lor. Știți cât costă un spital modular ATI cu 18 paturi? În jur de 2 milioane de euro. Dacă CJ Timiș împreună cu Primăria Timișoara și cu câteva firme mari ne-am da mâna, am putea construi un asemenea spital în 3–4 luni. Cele două UAT-uri pun jumătate de million de euro, un teren găsim fie în proprietatea primăriei, fie la CJ Timiș si sunt convins că dacă vorbim cu oamenii de afaceri va exista înțelegere pentru un asemenea proiect pe care să îl realizăm rapid. Cu siguranță vor exista cârcotași care sa spună că ne trebuie linie de gardă, că ne trebuie una sau alta. Eu zic să punem banii, să găsim locația și detaliile se rezolvă din mers.”, a scris Nica pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Cât trebuie să scadă rata de infectare pentru ca Timișoara să fie scoasă de sub carantină? Directorul DSP: „Nu trebuie să ne cramponăm strict de incidență”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/