Spitalul Județean din Timișoara ar putea deveni prima unitate medicală paper-free din țară

Conducerea celei mai mari unități medicale din vestul țării are în plan ca în 2021 să facă o serie de investiții astfel încât Spitalul Județean din Timișoara să devină primul complet digitalizat din țară. 

Intenția conducerii Spitalului Județean din Timișoara este ca anul viitor să înceapă, în cadrul secțiilor, digitalizarea completă a unității medicale. Prima parte a acestei investiții a fost obținută prin Programul Operațional Infrastructură Mare, la finalul acestui an, iar acum urmează semnarea contractului.

„Este vorba de 5 milioane de euro care vor merge spre blocurile operatorii, secțiile de terapie intensivă, spre farmacie, magazie, pentru a putea avea acces în timp real la trasabilitatea și traseul pacienților, al medicamentelor, al consumabilelor, al utilizării aparatelor și modernizării timpilor din sălile de operație, urmând ca o a doua parte, pentru restul secțiilor, să o securizăm de la Ministerul Sănătății sau tot prin fonduri europene, la începutul anului viitor.”, a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean.

În context, împreună cu Consiliul Județean Timiș, spitalul derulează un proiect de reabilitare completă a clădirii principale. Investiția se ridică la peste 20 de milioane de euro și intră pe partea de complementare a digitalizării.

„Scopul este de a face nu doar schimbări de fațadă, ci de substanță. Nu doar reabilitări de secții, ci schimbări performante. Cuplarea, reabilitarea și schimbarea unor întregi sisteme: energie electrică, upgradarea sistemului de termoficare și apă, toate dotate cu senzori, un upgrade complet la sistemul de protecție la incendii pe toată clădirea, de la materiale de protecție din fațada spitalului, la instalarea de duze cu gaz inert sau pudră automate, pentru a opri orice fel de scânteie în fașă și pentru a spori radical siguranța pacienților.”, a explicat Pătrașcu.

Angajările în spital, prioritare în 2021

La începutul anului viitor, sute de posturi de la Spitalul Județean vor fi scoase la concurs, declară directorul unității medicale. În august, Pătrașcu i-a cerut ministrului Nelu Tătaru să faciliteze metodologia de angajare pentru personal.

CITEȘTE ȘI: Personalul Spitalului Județean Timișoara, fără concediu de la începutul pandemiei. Ce i-a cerut managerul spitalului ministrului Nelu Tătaru? 

„Ministerul a deblocat angajările astfel încât pentru toate posturile vacante sau vacantate se pot face angajări mult mai ușor. Pe partea de dosare și interviuri practice pe o perioadă determinată, dar mult mai lungă. Adică până la 30 de zile după expirarea stării de pandemie. Nu are legătură cu starea de alertă sau de urgență. Starea de epidemie poate ține și ani de zile. Sperăm că nu va fi așa, însă ne ajută foarte mult, iar în prima parte a lunii ianuarie ne așteptăm să scoatem la concurs câteva zeci sau poate sute de posturi de asistente, infirmiere și câteva de medici pentru a putea suplimenta personalul medical și auxiliar și pentru a da o gură de aer binemeritată personalului nostru care a arătat un nivel de dedicare, de profesionalism și de empatie extrem de impresionant pe parcursul întregului an pandemic.”, a afirmat Pătrașcu.

Destinația banilor în 2020

În 2020, Județeanul a atras 62 de milioane de euro. O parte din sumă, 52 de milioane de euro, va fi investită anul viitor în noua clădire a spitalului, urmând ca pentru dotare să se obțină o altă finanțare. „Aceasta se află acum în licitația pentru construcție, pentru că toate celelalte demersuri am reușit să le finalizăm chiar și pe timp de pandemie: studiu de fezabilitate și proiectare, am reușit să semnăm contractul de finanțare și 10 milioane de euro prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, unde vom achiziționa aparatură performantă care să ne ajute în continuare pentru combaterea pandemiei Covid-19, la standarde înalte, dar și pentru îmbunătățirea întregii capacități pe partea de terapie a pacienților gravi, atât ATI, cât și în cadrul secțiilor.”, a explicat Pătrașcu.

Tot în 2020, Județeanul a beneficiat de investiții de aproape 30 de milioane de lei, fonduri de la Ministerul Sănătății. Și anul viitor, se va merge pe aceeași sumă cu ajutorul căreia vor fi dotate cu precădere secțiile mai puțin dezvoltate. Nevoi ar fi la secția de Neurochirurgie, „care are o echipă de talie europeană, pe care dorim să o dotăm cu echipamente performante: noi microscoape intraoperatorii ultraperformante, cel puțin un computer tomograf intraoperator pentru a putea face chirurgia tumorilor craniere, spinale, împreună cu microscoapele și vorbim de câteva studii de fezabilitate pe care dorim să le facem fie prin fonduri proprii, fie prin Programul Național de reziliență și reabilitare.”, a mai spus Pătrașcu.

În prezent, Spitalul Județean Timișoara are aproximativ 4.400 de angajați, inclusiv medici rezidenți. Anul acesta, în spital au fost tratați circa 85.000 de pacienți, cu până la 25% mai puțini față de 2019.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/