Noile investiții care au încununat începutul acestui an au găsit spitalul din Oțelu Roșu într-o notă ascendentă. Cu medici noi și aparatură nouă, unitatea medicală se va pune încet pe picioare.
Situația financiară a ultimilor ani, de pe Valea Bistrei, a afectat vizibil și funcționarea spitalului orășenesc din Oțelu Roșu. Cu toate că, din punct de vedere bugetar, problemele nu au fost încă rezolvate în totalitate, conducerea instituției menține într-o notă optimistă planurile de investiții pentru anul 2014.
,,Situația nu e roz din punct de vedere financiar. Am reușit să nu aveam arierate, dar situația financiară e la limită, în sensul că avem încă facturi restante la utilități. Datoriile se ridică undeva la 50 de mii de lei”, a declarat Marius Mihăiescu, directorul spitalului din Oțelu Roșu.
Primii pași pentru redresare au fost făcuţi prin aducerea la Oțelu Roșu a doi medici noi. Echipa spitalului a fost completată cu doi tineri rezidenți la secțiile de radiologie și de laborator, astfel că unitatea medicală este acoperită pentru moment și pe partea de ambulatoriu, și pe activitatea din spital.
De asemenea, au fost încheiate demersurile pentru atribuirea aparaturii medicale prevăzute în proiectul de modernizare a ambulatoriului. În urma licitațiilor, spitalul se va bucura de un nou aparat Roentgen, acesta urmând să fie cel mai important aparat din dotarea instituției.
,,Au fost trimiși niște reprezentanți la noi, au văzut încăperea unde urmează să se amplaseze aparatul pentru care s-a făcut licitația, cel mai important aparat al nostru, prevăzut până acum în lista de echipamente medicale. Din câte am înțeles, aparatul este Siemens. Se vor putea face o serie de investigații medicale care până acum nu s-au putut face”, a mai menționat Marius Mihăiescu.
Punctul forte al Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu este existența unui ambulatoriu modernizat integrat în spital. Conducerea spitalului speră să se axeze pe acest avantaj și să-l fructifice și pe viitor, având în vedere faptul că, începând cu anul acesta, unitatea medicală se bucură de cadre medicale și pe secțiile de radiologie și laborator, secții unde acum pot fi încheiate contracte. Acest lucru va aduce automat cu sine și creșterea bugetului.
Chiar dacă au mai comasat din secții, atât conducerea spitalului, cât și primăria se declară încrezătoare în potențialul pe care unitatea medicală îl are. În momentul de față, secțiile de la etajele trei și patru au fost coborâte la etajele inferioare, pentru a mai reduce din cheltuielile la utilități. Astfel, partea superioară a spitalului nu mai este folosită. ,,Am coborât deja secțiile de la ultimele etaje la etajul 2. Rațiunea pentru care am făcut lucrul acesta a fost să mai reducem cheltuielile la utilități. Momentan etajul patru nu mai are activitate”, a declarat directorul spitalului.
Acoperiș nou și centrală pe lemne, pentru 2014
Pentru a reduce cheltuielile la utilități, edilul-șef are în plan pentru 2014 și trecerea spitalului de la încălzire pe gaz la încălzire pe lemne. Acest aspect este o prioritate pentru 2014, având în vedere datoriile la gaz adunate în timp de către unitatea medicală. ,,Am reușit să reducem două etaje de la spital pentru a economisi cât mai mult la gaz și la curent, iar dacă nu am reușit anul trecut să facem investiția de schimbare a centralei de pe gaz pe lemne, anul acesta vom face tot posibilul să le realizăm. Ne-ar ajunge la suma de un miliard și jumătate, sumă care ne cam chinuie la bugetul local, dar investiția este necesară. La un calcul foarte simplu s-a constatat că ne recuperăm banii în doi, trei ani”, a declarat primarul Luca Mălăiescu.
Pentru moment se poartă negocieri între primăria orașului și diverși furnizori pentru a se găsi resurse financiare pentru repararea acoperișului. După repararea ambulatoriului, fondurile au fost insuficiente, astfel că lucrările pentru repararea acoperișului au fost amânate. ,,Spitalul deja a beneficiat de renovarea ambulatoriului. Vom suporta noi de la bugetul local diferențele pentru acoperiș. În urma calculelor făcute, suma de care mai avem nevoie se ridică la șase miliarde de lei”, a mai menționat primarul Luca Mălăiescu.