Mai multe unități spitalicești din județul Caraș-Severin nu au putut resuscita situația financiară precară de care s-au lovit pe tot parcursul anului 2018. Mai mult decât atât, cele 7 milioane de lei repartizate pentru plata arieratelor (Spitalul Județean de Urgență din Reșița – 4 milioane de lei, Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș – 2 milioane de lei și Spitalul Orășenesc din Oravița – 1 milion de lei) reprezintă doar floarea cu care se intenționează aducerea primăverii, sistemul medical rămânând la starea de comă indusă cel puţin până la achitarea integrală a datoriilor, sumele restante fiind de ordinul zecilor de milioane de lei.
Pășirea în noul an cu arieratele-n plop și plopul în aer se pare că a afectat mai mult unitățile medicale din proximitatea capitalei județului Caraș-Severin. Și asta pentru că, la polul opus, mai exact în zona Clisurii Dunării, Spitalul Orășenesc Moldova Nouă se poate lăuda că a trecut cu brio de taifunul restanțelor financiare.
Într-un interviu acordat pentru expressdebanat.ro, managerul spitalului de la malul Dunării, Sebastian Pătroi, a făcut o radiografie a situației economice pentru anul 2018, explicând: „În ceea ce privește situația financiară, la finele anului 2018, noi nu am înregistrat arierate! Am reușit să respectăm termenele de plată către furnizori. De asemenea, am reușit să acordăm și vouchere de vacanță în 2018. Din punct de vedere financiar, am stat destul de bine. Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate și alocările de la primărie au fost suficiente pentru a acoperi cheltuielile spitalului în 2018!”.
Mai mult decât atât, Pătroi subliniază că, pentru a fi în grafic cu plățile, nu a trebuit să rupă bucata de la gura pacienților și nici să-i priveze pe aceștia de la medicamente: „Nu s-a făcut rabat nici de la medicamente, nici de la materialele sanitare, dezinfectanți, hrană etc!”.