Spitalul din Caransebeș, transformat după modelul celebrului AKH din Viena!

akh viena

Un spectaculos schelet metalic este gândit pentru a îmbrăca și consolida actuala clădire a Municipalului, pentru ca ulterior să fie recompartimentat și dotat la standardele actuale!

Primarul Felix Borcean și managerul Adrian Dumbravă lucrează deja cu o echipă de specialiști pentru identificarea celei mai bune variante. Proiectantul spitalului de la Mioveni, singura unitatea spitalicească ridicată după 1990 în România, și câțiva dintre cei mai reputați ingineri constructori, veniți de la Timișoara, s-au oprit deocamdată la două soluții. Construirea unei clădiri noi și utilizarea actualului spital în alt scop, sau consolidarea și modernizarea pe structura veche, așa cum s-a întâmplat la Bistrița. „Am tot analizat dacă este cazul să construim un spital nou sau să-l reabilităm pe cel actual. Poate o să organizăm o dezbatere publică pentru că și eu sunt puțin bulversat și nehotărât în ce direcție trebuie să ne îndreptăm. Să se construiască un spital nou ar fi cel mai bine, dar pentru asta cu siguranță ar fi nevoie de un credit. Bugetul nu este unul atât de permisiv. Varianta reabilitării este mai la îndemână., a dezvăluit primarul Borcean pentru Express de Banat.

Soluția ce va fi aleasă poate depinde foarte mult și de implicarea, de interesul pe care politicienii din județ le arată sau nu. Dacă vin bani suficienți, atunci se discută despre un spital nou. Dacă nu, atunci mult mai probabilă e varianta reabilitării. „Eu mă bazez și pe faptul că avem în Parlament patru personalități din Caransebeș, mă bazez pe perspectiva venirii în România a unor fondurilor considerabile. Spitalul nu va fi reabilitat așa cum este el. El are nevoie de o consolidare împotriva seismelor. Am discutat cu specialiștii și ne-au prezentat o structură metalică care ar îmbracă clădirea, dar costă foarte mult și de aceea spun că nu este mare diferență de bani între a construi un spital și a reabilita unul vechi. Circuitele și toate rigorile impuse de noile tipuri de clădiri sunt greu de făcut pe un spital existent.”, a detaliat primarul Caransebeșului.

Specialiștii au dat ca exemplu celebrul AKH din Viena, un spital ultramodern care funcționează pe o structură foarte veche. Până la stabilirea variantei optime, la Caransebeș se va ridica un spital modular. Va fi construit în spatele actualului spital și va fi legat de acesta. Este, practic, un mini spital funcțional pentru tratarea pacienților Covid. În prezent se lucrează și la amenajarea curții interioare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/