Spitalul CF din Timișoara vrea 6 milioane de euro prin PNRR

Conducerea Spitalului Clinic CF Timișoara urmează să depună un proiect spre a primi finanțare prin PNRR pentru reabilitarea unor secții, modernizarea laboratoarelor și achiziționarea de echipamente pentru reducerea infecțiilor. 

„Practic, vrem să înființăm mai multe saloane cu confort hotelier, încăperi prevăzute cu sisteme de presiune negativă, în care să fie internați pacienți având infecții cu Clostridium difficile, una dintre cele mai frecvente infecții ce pot fi dobândite intraspitalicesc, care provoacă o inflamație la nivelul colonului. Formele severe de boală pot duce la deces. De ce este nevoie de izolarea acestor pacienți? Pentru că transmiterea se poate face inclusiv prin folosirea în comun a unor obiecte contaminate. De aceea, având o structură funcțională de boli infecțioase pentru izolarea și tratarea pacienților cu o asemenea infecție, putem reduce riscul de transmitere a bacteriei și la alți pacienți internați.”, a explicat Stelia Iurciuc, managerul Spitalului Clinic CF Timișoara.

Tot în cadrul acestui proiect, conducerea spitalului și-a propus să modernizeze blocul operator, compartimentele de chirurgie, gastroenterologie și obstetrică-ginecologie. Prin același proiect, spitalul ar putea fi dotat cu analizatoare automate sau semi-automate de identificare a micro-organismelor și de efectuare a antibiogramelor. Totodată, vor fi cumpărate și echipamente automate de testare și de determinare a sensibilității la antibiotice.

În același timp, ar urma să fie achiziționate echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale: sisteme de decontaminare a aerului din încăperi, de dezinfecție cu abur la presiune înaltă a suprafețelor, sisteme de sterilizare a echipamentelor de protecție și sisteme bazate pe tehnologii moderne cu plasmă pentru sterilizarea instrumentarului medical.

„Finanțarea prin PNRR vine în continuarea unui alt proiect, început în urmă cu un an, prin care am reușit obținerea de fonduri europene prin POIM. Acesta va fi finalizat în decembrie 2022. Am atras 4,6 milioane de euro pentru dotări cu aparatură de ultimă generație în compartimentul de gastroenterologie, în secțiile urologie, chirurgie, oftalmologie, în ambulatoriul ORL și cel de cardiologie, dar și pe secția de dermatologie. Obiectivul nostru este să modernizăm întreg spitalul.”, a mai spus Stela Iurciuc.

La Spitalul CFR nu mai există restricții de internare legate de apartenența la ceea ce a fost Casa de Sănătate a Ministerului Transporturilor. Orice pacient poate veni pentru consult în Ambulatoriu, pe baza cardului de sănătate și a unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Pacientul poate fi și internat, dacă medicul care îl consultă in spital decide acest lucru. Spitalul Clinic CF Timișoara are în structură 226 de paturi, 14 dintre acestea pentru spitalizarea de zi. Unitatea sanitară are 21 de specializări deservite de 44 de medici.