Spiritul Crăciunului, în sistem online la Colegiul Național „Mircea Eliade” din Reșița

1000x100 (2) mbmr 1000x100

Spiritul Crăciunului n-a fost uitat de elevii Colegiului Național „Mircea Eliade” din Reșița nici în an pandemic. O activitate care a implicat elevi din diverse zone ale țării a presupus prezentarea unor obiceiuri de iarnă, a unor legende, a decorațiunilor pregătite de școlari, totul desfășurându-se în mediul online. Desigur, nu au lipsit nici colindele.

Crăciunul a fost sărbătorit în avans în școala online la Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița prin creațiile elevilor, felicitări, scrisori adresate lui Moș Crăciun, ornamente pentru brad, serbări online în jurul ieslei pruncului Isus, confecționare de brazi din materiale ecologice pentru a participa la concursul organizat de Primăria Reșița, întâlniri cu părinții și elevii, desfășurate la nivelul tuturor grupelor și claselor de elevi, de la preșcolar la liceu.

La activitatea online „Obiceiuri si tradiții pentru sărbătorile de iarnă – colindăm cu drag din Muntenia, Oltenia și Banat”, cu o  durată de 75 de minute, au participat 12 cadre didactice și 88 de elevi de la Colegiul Național „Mircea Eliade”, Școala Gimnazială Nr. 2 Videle și Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova, face parte din Proiectul eTwinning „Sărbătorile iernii în țara mea – parteneriat școală – grădiniță”.

Magia sărbătorilor de iarnă a cuprins astfel școala online, trecând prin Banatul de Munte, Cetatea Băniei până în codrii imenși de stejari ai legendarului Teleorman.

Copiii de la Școala Gimnazială Nr. 2 Videle din Teleorman, coordonați de profesorii Monica Iorga, Simona Miu și Flori Vintilă care se aflau în Săptămâna Altfel, au prezentat obiceiuri specifice județului Teleorman pentru diferite momente ale sărbătorilor de iarnă, versiuni ale legendei bradului și o scenetă de Crăciun, iar elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazu” din Craiova, obiceiuri specifice zonei Oltenia – colinde de copii, cântecele de stea, vicleimul, plugușorul, sorcova, jocuri cu măști, inclusiv obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – ziua sacrificării porcului de Crăciun.

Elevii de la Colegiul Național „Mircea Eliade” Reșița, îndrumați de profesorii Cornelia Bribete, Camelia Brașoveanu, Ghiorghița Fercea, Nicoleta Marcu, Beatrice Mihăilescu, Adela Roșu, Rodica Sașec, Mihaela Zgârdea au prezentat obiceiuri din străbuni păstrate și azi în Banat: colinda Pițărăilor, despre colindătorii care în ziua de Crăciun merg cu Steaua, despre Colindul Dubașilor – unul, dintre cele mai frumoase și unice obiceiuri din Banat și despre obiceiul Sânvăsiilor de Anul nou. Au cântat colinde, au prezentat costumul popular din zona Fârliug și un plugușor foarte reușit.

Muzeul TM

Întâlnirea a avut loc pe Google – Meet. Copiii au fost îmbrăcați în costume populare autentice, au cântat „Steaua sus răsare”, „Trei magi de la răsărit”, „O ce veste minunata”, „O brad frumos”, „Florile dalbe”, au răsunat urări de sărbătoare și clinchet de clopoței. S-a comunicat, s-au făcut aprecieri și urări inclusiv pe chat. Elevii, coordonați de cadrele didactice s-au documentat din cărțile specialiștilor folcloriști, din povestirile spuse de bunici și părinți, dar au povestit și propria experiență, despre cum îl așteaptă pe Moș Crăciun, cum merg cu colinda, cum își pun în trăistuțele din pânză nucile, colacii, covrigii și merele primite de la gazde.

Colindatul este obiceiul cel mai bine păstrat. Colindele poartă prin veacuri cuvântul tainic al Nașterii Sfinte. Ele sunt o sinteză a spiritului creator și religios al poporului roman. Bucuria colindului este nemărginită.

Obiectivele activității au fost atinse: să perceapă semnificația sărbătorilor de iarnă, să descopere obiceiuri și tradiții strămoșești legate de sărbătorile specifice zonei de unde provin, dar și altor zone din țară, să-și perfecționeze abilitățile IT, să contribuie la transmiterea tradițiilor și obiceiurilor mai departe.

La acest proiect, care se desfășoară în mediul online, mai participă cadre didactice și preșcolari de la Grădinițele Floarea Soarelui, Dumbravă Minunată și Riki – Priki, precum și două grădinițe din Dumbrăvița și Giroc, județul Timiș, în total 69 de cadre didactice și peste 500 de preșcolari și elevi.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/