„Sperăm ca în două, trei săptămâni să încheiem valul cinci”

coronavirus covid 19 new variant mutation
untitled design set 970x90 px

Începe să scadă numărul cazurilor de COVID-19 în România. Varianta Omicron a câștigat doar la capitolul transmisibilitate și din fericire persoanele care se infectează cu această tulpină nu dezvoltă forme mai severe de boală.

În plus, în unele țări din Europa sunt eliminate anumite restricții. Medicii aflați în linia întâi speră și cred că în următoarele săptămâni vom putea discuta despre finalizarea valului cinci.

„Sperăm ca în două săptămâni, maximum trei să încheiem valul. Sperăm să scăpăm de purtatul măștilor în exterior, cred personal că trebuie să mai purtăm masca în spațiile aglomerate pentru binele nostru. Tulpinile vor mai circula, dar ați observat că acum se manifestă ca o viroză simplă. Persoanele nevaccinate vor avea risc să dezvolte forme moderate și severe de boală. De asta mergem pe ideea că vaccinarea trebuie să continue mai ales la persoanele vulnerabile. Sperăm să petrecem sărbătorile de Paște fără să mai fim în starea de alertă. Vorbesc despre vaccinare pentru că am avut pacienți care, până n-au trecut prin Covid-19 cu masca de oxigen, nu au crezut în virus. Pacienții mei, dar și ai colegilor mei, au decis în proporție de 80% să se vaccineze după ce părăsesc spitalul. Într-adevăr, mai există persoane care consideră că au dezvoltat anticorpi. Dar semnalul de alarmă este dat de faptul că dacă ai trecut prin boală nu înseamnă că nu o mai faci. Sunt persoane care s-au infectat a doua sau a treia oară pentru că există mai multe tulpini.”, a spus medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

publicitate ziar expresb 1000x100

Încă există pacienți internați în spitale, dar și la ATI. În cazul Spitalului de Boli Infecțioase, paturile sunt ocupate în proporție de 90%.

„În acest moment terapia intensivă este plină de Covid, dar și cea de non-Covid, la fel de plină. Suntem ocupați în proporție de aproape 90%, ținând cont că preluăm forme severe și foarte severe, dar și forme moderate. Iar în ceea ce privește patologia non-Covid-19 suntem la fel de plini, atât pe partea de pneumologie, cât și pe partea de boli infecțioase. Din fericire nu am avut lipsă de agent termin și am reușit să oferim condițiile cele mai bune”, a mai spus medicul Cristian Oancea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/