Spectacolul REMIX ID care sărbătorește diversitatea Banatului va fi jucat la Veszprém

az3i4781

Ethnic Love Mix vol.12 va fi jucat la Veszprém, în Ungaria, sâmbătă, 11 martie. Orașul este anul acesta, alături de Timișoara și Elefsina, Capitală Europeană a Culturii.

De sute de ani, în zona Timișului și a Banatului trăiesc pașnic, alături de români, alte 12 etnii – șvabi, maghiari, sârbi, bulgari, croați, romi, ucraineni, slovaci, cehi, aromâni, italieni, evrei. Asta e povestea lor – primul spectacol Remix ID, care a avut premiera anul trecut și care strânge laolaltă materialul documentat mai bine de 5 ani de la aproape toate comunitățile etnice din zona Timișului, fiind reinterpretat de artiști contemporani – interviuri, muzică, gastronomie, dansuri, tradiții, chiar și tehnici de cusut costume populare, povești de viață, mărturii tragice din istoria îndepărtată și din cea recentă.

Folosind îmbinarea dintre vechi și nou, dintre rural și urban, dintre coregrafia clasică și cea contemporană, scenariul spectacolului Remix ID își dezvăluie povestea prin dans și proiecții. E povestea perenă a celui care jinduiește la schimbare, se pierde în vâltoarea necunoscutului și apoi regăsește și renaște atât din rădăcinile trecutului, cât și din experiența prezentului.

Compoziția spectacolului reflectă aceast melanj dintre vechi și nou, deoarece aduce împreună dansurile vechi, tradiționale, dar și o coregrafie contemporană, alături de proiecții și muzică de la cei mai fresh artiști contemporani.
Regia spectacolului este semnată Olga Török, coregrafia îi aparține Giselei Elisa Heredia, iar proiecțiile și muzica sunt semnate Psihodrom. În spectacol pot fi urmăriți Luca Marcu, Eugen Curelici, Andrei Aungurencei, Cosmin Antal, Diana Abdo, Olga Török, Antonia Itineanț și Deian Berecici.

Totodată, timișorenii și vizitatorii sunt invitați să participe la un alt eveniment parte a programului cultural 2023, expoziția „Made-up Histories Have Long Lives”, aflată în spațiul expozițional de la MV sci-art, curatoriată de Iris Ordean.

Publicul va putea viziona lucrările unora dintre cei mai fresh artiști contemporani – Anna Bantiuc, Alexandra Coroi & Bogdan Dumitrescu, Ulrike Ettinger, Riso Kitta, Andreea Medar și Mălina Ionescu, Adina Mocanu, Cătălin Marius Hereșanu-Petrișor, care cercetează viața istoriilor inventate și chestionează modul în care omenirea își construiește și își canonizează propriile istorii: ce fragmente din istorie sunt considerate mai demne de cercetare, studiu și descoperire? Care grupuri devin mai atractive decât altele, ce acte artistice intră în istorie și ce aspecte ale istoriilor sfârșesc prin a avea o „viață lungă”? Ar putea fi istoriile nimic mai mult decât niște povești inventate?

Expoziția este deschisă până în 16 aprilie, la centrul MV sci-art. Programul de vizitare este de marți până sâmbătă, între orele 12.00 – 18.00.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/