Neclarități în procedura de aplicare a legilor fondului funciar. Ritivoiu: „Am de gând să tai nodul gordian”

terenuri

Prefectul de Timiș vrea să schimbe prevederi din regulamentul Comisiei Județene de Fond Funciar, care, din cauza neclarităților, au dus la pierderea unor procese în instanță. 

Potrivit prefectului de Timiș, în județ sunt înregistrate peste 5.000 de cereri pentru retrocedarea unor terenuri în baza Legilor 231 și 87 din 2020, respectiv 2018. Cetățenii folosesc aceste parcele fără să aibă dreptul de proprietate asupra loc, iar statul nu poate încasa impozitele cuvenite.

„Am de gând să tai nodul gordian al retrocedării curților şi grădinilor aferente legilor 231 şi 87. În Timiş există 5.651 de cereri pentru terenuri în baza celor două legi, la Comisiile Locale sau la Comisia Județeană de Fond Funciar. Patru din cinci audiențe pe care le acord se referă la acest subiect. Oamenii folosesc oricum acele terenuri fără a avea proprietatea propriu-zisă asupra lor. În plus, statul este păgubit, neîncasând impozite care i s-ar cuveni. Mulți oameni s-au îndreptat împotriva noastră în instanță, au câştigat, mai avem de plătit şi cheltuieli de executare şi penalități. Ambiguități legislative şi un regulament neclar al Comisiei Județene de Fond Funciar nu au permis până acum soluţionarea acestor cereri. Am apofundat subiectul în ultima perioadă şi sunt dispus să îmi asum o soluție.”, a declarat prefectul Mihai Ritivoiu.

Pentru găsirea unei soluții, prefectul a invitat, săptămâna viitoare, reprezentanții primăriilor Timişoara şi Lugoj și pe cei ai Asociației Comunelor la o întâlnire pentru stabilirea unei proceduri de lucru pe subiect.

„Dincolo de birocrație şi fuga de răspundere, oamenii au dreptul la terenul pe care oricum îl folosesc, statul are dreptul la impozite şi sunt optimist că vom rezolva problema odată pentru totdeauna.”, a mai spus Ritivoiu.

tmc 640