Un altfel de 1 Decembrie la Caransebeş!

Ziua Naţională a fost marcată în municipiul de pe Timiş şi Sebeş altfel decât în toate celelalte oraşe ale ţării. La Caransebeş, oamenii nu s-au mai întrecut în depuneri de coroane şi discursuri plictisitoare, ci au învăţat să se bucure şi să fie mândri că sunt români. 

Caransebeşenii şi-au dat întâlnire la orele prânzului, în faţa Arcului Unităţii Spiritual Creştine, pentru a sărbători 1 Decembrie. La Caransebeş, Ziua Naţională a României a fost într-adevăr o sărbătoare. După slujba oficiată de înalte feţe bisericeşti, primarul Marcel Vela şi invitatul său special, poetul Mircea Dinescu, le-au vorbit celor prezenţi despre modul total nepotrivit în care românii marchează o zi atât de importantă. “Cred că suntem una din puţinele naţiuni care de ziua naţională depunem coroane, jerbe şi cântăm marşuri funerare. Din acest motiv, am rugat invitaţii să nu vină cu jerbe şi coroane de flori. De ziua naţională trebuie să ne bucurăm, să ne veselim şi să fim mândri că suntem români. Trebuie să fim optimişti. Vrem să dăm un semnal şi altor localităţi în ceea ce priveşte sărbătorirea zilei de 1 Decembrie”, a spus edilul-şef.

Copiii care ţineau în mână baloane tricolore, fanfara, garnizoana îmbrăcată în replici ale uniformelor purtate de ostaşii români la 1918, lăutarii, fasolea cu cârnaţi şi nu în ultimul rând vinul pregătit de oficialităţi l-au determinat pe Mircea Dinescu să exclame: “Asta da sărbătoare naţională!”

Poetul a fost cucerit şi de Arcul Unităţii Spiritual Creştine, inaugurat astăzi. “Noi nu ştim să sărbătorim. Ar trebui să fie mai vesele sărbătorile noastre şi să fim mândri. Eu voi fi mândru că sunt român când pensionarii nu vor mai fi umiliţi în România, când profesorii vor avea salarii decente şi toate categoriile se vor simţi bine în ţara asta. Deocamdată, 90 la sută dintre români nu se simt prea bine în propria lor ţară. Când românii nu vor mai fi siliţi să muncească în străinătate pentru a putea trăi în România, eu voi fi foarte mândru. Sunt mândru însă de această operă de artă, care uneşte cele două biserici. E pentru prima dată când văd aşa ceva în România. Această operă de artă e mai frumoasă decât Arcul de Triumf din Bucureşti”, a spus Dinescu.

Sărbătorirea Zilei Naţionale a continuat cu muzică populară şi, mai pe seară, cu rock. Nu a lipsit tradiţionala fasole cu cârnaţi. Municipalitatea a împărţit 1.500 de porţii tuturor celor care au venit să sărbătorească româneşte. Ce s-a întâmplat astăzi la Caransebeş a fost o adevărată lecţie despre cum ar trebui sărbătorită Ziua Naţională a României.