Spectacol aniversar! Ansamblul Folcloric „Lugojana” împlinește 60 de ani!

ansamblul lugojana
Mall 1000x100 untitled design set 970x90 px

Evenimentul dedicat celor 6 decenii de activitate este organizat de Casa de Cultură „Traian Grozăvescu” din Lugoj.

Sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 18.00, va avea loc un spectacol aniversar al Ansamblului Folcloric „Lugojana”. Vor dansa grupele de copii, tineret si seniori ale Ansamblului „Lugojana” – coregraf Puiu Munteanu. Invitați sunt soliștii vocali Dana Gruescu Brestovician, Ramona Ilieși Drăgan, Dorin Biriș Coșbuc, Toni Bagiu, Darius Cojocaru și Andreea Dragoman, acompaniați de orchestra Ansamblului „Lugojana” – dirijor Ionel Groza, împreună cu invitații instrumentiști Cristi Bălteanu, Ovidiu Drăgan, Silviu Drăgan și Marian Jarja.

Nucleu de artiști talentați

Ansamblul Folcloric „Lugojana” a fost înființat în anul 1963 pe lângă Casa de Cultură a Lugojului. „În 1963, câţiva muzicanţi, în majoritate de la Măguri, formaseră un nucleu de instrumentişti, care era mai mult un taraf, cu câţiva solişti vocali. Dintre aceşti solişti vocali o amintesc pe Viorica Ciurescu, Ica Ciurescu, aşa cum e ea cunoscută, care era una din promotoarele acestui grup, alături de Cătălina Drăghiţă, Persida Iovan şi alţii. Formaţia de dansuri şi cea de ansamblu le-am format eu, în 1967, când am fost angajat la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, pe atunci Casa Raională de Cultură”, ne-a declarat Ioan Cojocaru, primul coordonator al ansamblului.

Interes mare

timisoara capitala 2023 gif card de energie dacus 1000x100

Ioan Cojocaru îşi aminteşte că, în acel an 1967, cu sprijinul regretatului Socol Ianculovici, dirijorul ansamblului şi a profesoarei de canto Claudia Gâlea, s-au tipărit afişe şi fluturaşi pentru preselecţie, care au avut un ecou mult peste aşteptări, atât în şcoli, cât şi în fabrici. Dincolo de interesul firesc al lugojenilor pentru iniţiativă, mai erau şi alte motive. Elevii erau scoşi de la ore cu acordul profesorilor, iar cei din fabrici veneau la repetiţii fiind „scoşi din producţie”. Adică, în timpul lucrului, mergeau la dansuri, fără ca salariul să le fie afectat. În aceste condiţii, preselecţia a avut un succes monstru! Aşa se face că, la un moment dat, „ansamblul de instrumentişti era de 30 de muzicanţi. Aveam şi instrumente precum ţambal, nai, contrabas”, ne mai spune fostul director al ansamblului.

Diplome de onoare

În anul 1992, conducerea a fost preluată de maestrul coregraf Puiu Munteanu. La aniversarea a 50 de ani de la înființare a avut loc un spectacol cu 125 de dansatori și instrumentiști. La acel moment, în faţa lugojenilor au evoluat formaţiile de dansuri, pe generaţii, precum şi soliştii vocali: Viorel Peia, Ica Ciurescu, Doina Strugaru, Doru Daniliuc, Ionel Todor, Andrei Scorobete, Achim Şchiopu, Mirela Petrean, Mihaela Petrovici, Dana Gruescu şi Dorin Biriş Coşbuc. Conducerea muzicală a fost asigurată de Ionel Groza şi Petrică Ştefan, iar coregrafia spectacolului a fost realizată de cei doi coordonatori ai ansamblului lugojean – Ioan Cojocariu şi Puiu Munteanu.

untitled design set 970x90 px