După ce în luna decembrie primarul Ioan Popa s-a deplasat la Strasbourg, alături de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, și de senatorul Marcel Vela, pentru a vizita un spital construit din fonduri private, la finalul lunii ianuarie, edilul a fost prezent la Helsinki pentru a vedea alte două unități medicale construite de curând. În urma acestei vizite, o delegație din Finlanda a fost prezentă zilele trecute la Reșița, la invitația municipalității.
„Am fost gazde pentru reprezentanții unui grup mare din Helsinki care a realizat în ultimii ani 12 spitale în Finlanda, Polonia și Estonia. Noi am fost în prealabil acolo cu o săptămână înainte. Am fost împreună cu city-managerul orașului și cu șase reprezentanți ai firmei de proiectare care face spitalul nou. Am vizitat cu această ocazie două spitale din Helsinki, unul de Pediatrie și altul de Traumatologie, amândouă făcute nou-nouțe. În Finlanda s-au făcut foarte multe spitale în ultimii ani pentru că au declanșat o reformă a sănătății în sistemul medical, și cred că este un exemplu de bune practici pe care am putea să-l copiem și noi.”, a declarat primarul Ioan Popa, care s-a arătat încântat de cele văzute în Finlanda.
Pentru a-i familiariza pe finlandezi cu sistemul medical românesc, primarul Ioan Popa a vizitat împreună cu aceștia mai multe secții ale Spitalului Județean de Urgență din Reșița. „Dânșii ne asistă și ne sfătuim cu ei, împreună cu firma de proiectare din București, pe diverse chestiuni legate de fluxul de fluide de oxigen, de heliu, de gaze, de aer, de cum se tratează aerul într-un spital, pentru că sunt zone care trebuie să fie în suprapresiune, altele care trebuie să fie în subpresiune. Și toate acestea trebuie tratate cu maximă responsabilitate. De asemenea, fiecare secție va trebui să aibă minimum două izolatoare pentru pacienți. Toate aceste lucruri sunt foarte bine stabilite în tehnica realizării unui spital de astăzi.”, a explicat edilul Reșiței.
Chiar dacă finanțarea prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru construirea noului spital județean a picat, Ioan Popa nu disperă. Edilul spune că existe și alte posibilități de finanțare, cum ar fi contractarea unui credit sau parteneriatul public-privat. „Noi suntem ieșiți din PNRR. Ne-am pornit târziu în proiectul acesta. Nu comentez acum cum s-a făcut lista aia de 45, din care au rămas 25 de spitale, nu e problema mea asta. Au fost județe unde oamenii au fost nemulțumiți pentru că nu au fost cuprinși în aceste liste, și s-a creat o listă de circa 10 spitale, din datele mele, care vor putea fi finanțate din fonduri BERD, printr-un credit BERD pe care îl va asuma Ministerul Sănătății. Asta este noua țintă pe care o avem noi acum. Dar cei care mă cunosc știu că nu-mi stă în fire să stau într-o singură cale și voi căuta și alte variante prin care să finanțăm spitalul. Există și opțiunea unui parteneriat parteneriatul public-privat, de exemplu.”, a concluzionat Ioan Popa.