Întregul spațiu expozițional al Asociației Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989 a fost reamenajat și va fi prezentat publicului prin expoziția – eveniment ”rIevoluție? 1945-1989-2022 istorii trăite”.
Vernisajul expoziției va avea loc în 7 decembrie, ora 17.00, la sediul Asociației Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989 (str. Oituz nr.2B).
”rIevoluție?1945-1989-2022 istorii trăite” are la bază arhiva Memorialului Revoluției și documente din colecția privată a Asociației Prin Banat. Este o expoziție interactivă, care prezintă nu doar spiritul epocii comuniste din România și Europa de Est, dar și interpretarea de fiecare vizitator, în manieră personală, a spiritului revoluționar al Timișoarei.
Întregul spațiu expozițional al Asociației Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989 a fost reamenajat, iar informațiile istorice, datele și diverse documente adiționale au fost prelucrate, editate și incluse în noul sistem expozițional pentru a prezenta, cât mai fidel, contextul istoric care a condus la Revoluția din 1989.
Pentru a marca relația trecut-prezent la comemorarea a 33 de ani de la Revoluție, intrarea în clădirea Memorialului devine punctul de întâlnire dintre contextul politic internațional: Războiul Rece, Revoluția din Ungaria din 1956, mișcările studențești din Timișoara, din același an, invazia Cehoslovaciei, mișcarea sindicală Solidaritatea etc.) și istoria individuală a timișorenilor și bănățenilor (mărturii despre modul în care au trăit aceste evenimente).
Fiecare încăpere găzduiește o anumită etapă din ceea ce a însemnat comunismul în regiunea Banatului: de la mărturiile deportaților în Bărăgan, până la imagini care zugrăvesc cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu; de la mișcările de rezistență din Banat, până la Proclamația de la Timișoara și de la notițele unui administrator de bloc privind exercițiile de raid aerian, până la notițe despre colocatari – cine îi vizita și la ce ore, dacă stingeau lumina etc.
Evenimentul ”rIevoluție? 1945-1989-2022 istorii trăite” este organizat de Asociația Prin Banat și Asociația Memorialul Revoluției din 16-22 Decembrie 1989, în cadrul în proiectului Cămine în mișcare, care face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și de Consiliul Județean Timiș prin Programul TIM Cultura 2022.