Administrația locală făgețeană a demarat o investiție de aproape jumătate de milion de lei care vizează extinderea perimetrului pieței, printr-un sector dedicat doar celor care creează produse meșteșugărești.
Proiectul este unul mai vechi, pus în practică acum și pentru că în zona respectivă nu mai este forfota de altădată, din cauza problemelor create de pandemie. Mai exact, pe o suprafață de peste 500 de metri pătrați vor fi construite 20 de spații pentru vânzarea produselor care să satisfacă cerințele comercianților.
„Proiectul a fost gândit înaintea declanșării pandemiei ca fiind unul necesar pentru comunitatea noastră. În zilele de vineri, când la Făget e mare târg, aveam și 40 de comercianți cu tot felul de produse meșteșugărești, de la coșuri împletite, la unelte de tâmplărie și multe altele. Am întârziat cu începerea lucrărilor, pentru că am așteptat să vedem cum evoluează lucrările. Avem încredere că lucrurile merg spre bine și ne-am apucat de treabă. Spațiile vor fi repartizate meșteșugarilor de la noi din zonă, dar și celor care vin din alte locuri, pentru că vrem să dezvoltăm un comerț civilizat.”, ne-a declarat Vasile Sita, administratorul public al orașului Făget. Investiția se ridică la valoarea de 450.000 de lei și este suportată de la bugetul local al urbei. Are termen de finalizare data de 1 septembrie 2021.
Unică în România
În urmă cu patru ani, pe data de 30 martie, la Făget a fost inaugurată cea mai nouă piață din vestul țării, unicat în România, datorită construcției futuriste. Ea se întinde pe o suprafaţă totală de peste 2.000 de metri pătraţi şi este acoperită cu o copertină uriaşă sub care există 336 de locuri pentru desfacerea de produse, ocupate aproape în totalitate în zilele de vineri de producători din toată zona, dar și din județele învecinate: Hunedoara și Arad. Pe o suprafaţă de 430 de metri pătraţi s-a construit şi o clădire pe două nivele, cu 22 de spaţii, în patru zone de expunere, unde sunt comercializate în special produsele perisabile precum carnea sau lactatele. Piaţa mai dispune și de grupuri sanitare pentru bărbaţi şi femei, dar şi de birouri. În 2017, investiţia s-a ridicat la valoarea de 2,1 milioane lei.
Investiție de anvergură și la Buziaș
La o piață nouă, realizată tot într-un stil futurist, se lucrează și la Buziaș. Aceasta va beneficia de o zonă verde şi de o fântână arteziană şi va avea aproximativ 150 de mese. Va avea 140 de metri pe exterior, dimensiuni de 90 pe 160, iar în interior 34 de mese; mai sunt alocate încă trei module pentru vânzări de diferite produse, semințe, alte produse decât cele agroalimentare. Noua zonă comercială va atrage deopotrivă comercianți, producători și cumpărători de la Lugoj până aproape de Timișoara și chiar din județul Caraș-Severin. Tot aici vor putea să își facă cumpărăturile și turiștii care vin la tratament sau agrement în orașul-stațiune Buziaș. Investiția se ridică la două milioane lei.