Numărul tot mai mare de tineri care devin victime ale traficului de fiinţe umane este un semnal de alarmă pentru autorităţile judeţene. În încercarea de a stopa fenomenul, între 1 septembrie- 20 octombrie se desfăşoară proiectul ”SOS-Traficul de fiinţe umane”.
Organizat de către Asociația Green Idea Caraş-Severin, în parteneriat cu Instituţia Prefectului Judeţul Caraş-Severin şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane- Centrul Regional Timişoara și finanțat de Consiliul Județean Caraș-Severin, proiectul „SOS- Traficul de Fiinţe Umane” îşi propune să-i înveţe pe tineri cum să nu cadă în capcanele racolatorilor. În cadrul acestui proiect, s-au desfăşurat astăzi la Şcolile cu clasele I-VIII din comunele Berzovia şi Vermeş două seminarii, la care au participat elevii claselor a VII-a şi a VIII-a. Cei o sută de elevi prezenţi la acţiune au primit pliante informative, au urmărit proiecţii video tematice şi au luat parte la dezbateri. Discuţiile s-au axat pe informaţii legate de modul de racolare a victimelor, profilul potenţialului racolator şi modalităţi de protejare a propriei persoane. Tinerii s-au dovedit a fi foarte receptivi la sfaturile primite, au pus întrebări şi şi-au exprimat opiniile cu privire la subiect.
Proiectul ”SOS-Traficul de fiinţe umane” continuă şi luna aceasta, urmând a fi organizate şi alte activităţi similare.
Potrivit statisticilor, în anul 2011, în judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin au fost identificate 166 de victime ale traficului de fiinţe umane, dintre care 51 minori, majoritatea exploataţi sexual. Cele mai întâlnite forme de exploatare sunt: exploatarea sexuală şi exploatarea prin muncă. Alte forme de exploatare identificate sunt obligarea la practica cerşetoriei, a furtului şi pornografia infantilă.