Sorin Gîrjan: „Scriitorul investește în memoria oamenilor, a locurilor și a lucrurilor”

Lansarea cărții „Mai ții minte, suflete?” a boșnegeanului Sorin Gîrjan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a fost un prilej de bucurie pentru autor, întrucât acesta s-a putut reîntâlni cu „ortacii” săi de vânătoare, precum și cu orașul în care și-a petrecut o bună parte din viață (acesta absolvind atât școala generală, cât și liceul în orașul Moldova Nouă).

Prin intermediul volumului lansat la Casa de Cultură Moldova Nouă, autorul a divulgat o altă latură a personalității sale: cea de vânător – și a militat ca prietenii lui de vânătoare, personaje care se regăsesc în carte, să rămână astfel în memoria oamenilor, dar și a locului.


Emoționat peste măsură, Sorin Gîrjan le-a declarat celor prezenți că a ales să-și lanseze cartea la Moldova Nouă, renunțând la prezentarea cărții sale care ar fi trebuit să aibă loc la Sibiu, tocmai datorită faptului că pe meleagurile dunărene, alături de el, se vor afla prieteni dragi, oameni care vor rezona cu aducerile aminte din vremurile de altădată.

Supărat, oarecum, pe faptul că politicul i-a dezbinat, într-o oarecare măsură, prietenii, acesta și-a permis nu doar să le dea un sfat, ci să le lanseze următoarea invitație: „Dincolo de năravurile proaste care s-au pus între voi, eu am un proiect important: nu vreau să trecem dincolo până nu vă adun pe toți la o partidă de vânătoare, să mâncăm din aceeași bucată de slănină ca altădată. Ceea ce se-ntâmplă acum credeți-mă că nu merită”.


Văzând realitatea din teren a orașului în care a revenit după trei decenii, Gîrjan a pus punctul pe i și a declarat că „scriitorul este cel mai mare investitor într-o comunitate, spre deosebire de cei care-și iau valiza și pleacă. Scriitorul investește în memoria oamenilor, a lucrurilor și a locurilor”.

În cadrul evenimentului a cărui tematică s-a focusat asupra vânatului și asupra oamenilor din Boșneag, scriitorului i s-au alăturat: Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin, Remus Unici, ecolog, președintele AVPS „Jneapanul Banatului”, Marius Ianculovici (paznic vânătoare Moldova Nouă), Irinel Vasilasi (vânător, șef Aquacaraș Moldova Nouă), Gheorghe Artenie (vânător), precum și colegii săi din liceu (unii dintre aceștia – cadre didactice în cadrul Liceului Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă).

La finalul evenimentului, Gîrjan a împărțit autografe tuturor celor prezenți, după care a avut ocazia să retrăiască anumite amintiri împreună cu colegii de liceu, la un pahar de ceai.