S.F:„Județul Mehedinți este mai la vest decât Hunedoara!”

Declarațiile liderilor USL din Caraș-Severin pe tema regionalizării au dat naștere mai multor controverse. După ce președintele Consiliului Județean Mehedinți s-a opus vehement propunerii care a plecat din județul nostru, și unul dintre oamenii de cultură din Timișoara a vociferat.

Așadar, ca să explice cu o mai mare claritate ideea de la care s-a plecat atunci când a afirmat că județul Mehedinți ar trebui să facă parte din Regiunea Vest, liderul Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, a ținut să facă astăzi câteva declarații suplimentare. Astfel că, în urma lansării proiectului transfrontalier „Imperivm Romanvm”, acțiune care a avut loc astăzi la Caransebeș, liderul de la Palatul Administrativ a venit cu detalii în plus pe această temă.

„Regionalizarea trebuie realizată în România. Nivelul de regiune trebuie construit și pentru accesarea fondurilor europene, dar nu în primul rând pentru asta, ci pentru descentralizare. Fondurile europene din Programul Operațional Regional au fost accesate în România în proporție de 98 la sută, în Regiunea Vest, de  sută la sută. Tot ce a avut Consiliul Județean prevăzut pe POR a fost, practic, accesat. Regionalizarea are ca principal scop preluarea unor atribuții de la nivel ministerial. Așa cum am mai zis, eu consider că din Regiunea Vest ar fi normal să facă parte și județul Mehedinți. Asta în condițiile în care se gândește o regionalizare în zece entități administrativ- teritoriale”, a spus astăzi Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, la Caransebeș.

Printre motivele enumerate de liberal se regăsesc: dezvoltarea unitară a zonei de Clisură a Dunării, care i-ar aduce Regiunii Vest două porturi importante: Orșova și Turnu Severin. Acesta a insistat pe faptul că nu a vorbit niciodată despre Regiunea Banat, ci despre Regiunea Vest, care depășește teritoriul istoric al Banatului.

Schimbare prin Constituție

Liderul de la Palatul Administrativ a mai adăugat ceea ce a precizat și în trecut: că regionalizarea trebuie făcută ca la carte, adică după ce reorganizarea administrativ-teritorială a României este cuprinsă și prevăzută în noua Constituție a României.

„Și geografic vorbind, județul Mehedinți este mai la vest decât Hunedoara pe teritoriul de astăzi al României, dar regionalizare se va face după aprobarea Constituției. (…) Modificarea actualelor regiuni de dezvoltare economică, conform UE, nu se poate face decât printr-o reformă administrativă, adică prin introducerea în Constituție a regiunii ca entitate administrativ- teritorială. Regiunile de dezvoltare economică actuale nu pot fi recompuse”, a concluzionat vicepreședintele PNL.

Comments

  1. ALEXANDRU NEMOIANU says:

    In termini ideali cel mai bun lucru pentru Caras Severin ar fi ca Frunzaverde sa dispara din viata publica.Acest cameleon penibil a juns la “gata”.In alta ordine de idei, pana unde poate merge nesimtirea acestui caraghios(Frunzaverde)?Banatul este o realitate istorica si hotarele lui nu pot fi modificate prin penibile artificii slobozite de Frunzaverde.

  2. Rokko Crnooko says:

    Cel mai bun lucru care se poate intampla pentru cetatenii din zona de VEST ar fii , ca liderul jegos si hot , de la Palatul C-S , sa-si dea demisia si sa dispara odata pentru totdeauna din viata politica si publica . In timpul domniei a lui Frunz’nbalegar sau construit multe nimicuri si sa deturnat din Fonduri Europene niste sume enorme . Lumea vrea DEMISIA ta , HOTULE MAFIOTO-MASONIC !