„În zona Semenic se exploatează barbar masa lemnoasă!”

Președintele forului județean a sesizat la cel mai recent plen faptul că în zona Semenic se taie masă lemnoasă din parcul național. Dacă la exploatare există avize, transportul zecilor de tone pe drumul proaspăt refăcut nu poate fi tolerat de beneficiarii lucrării de asfaltare a drumului Văliug-Slatina Timiș.

Drumul Județean proaspăt reabilitat pentru accesul în zona turistică Văliug-Semenic valorează milioane de euro. Lucrările au intrat pe ultima sută de metri, însă firmele care exploatează masa lemnoasă încalcă legea cu tupeu, fără ca organele abilitate să le sancționeze. În acest fel, toată lumea are de pierdut: drumul se deteriorează, turiștii vor critica din nou infrastructura, iar banii sunt aruncați pe apa sâmbetei.

La cea mai recentă ședință de Consiliu Județean, președintele forului, Sorin Frunzăverde, a sesizat în plen această problemă, după ce oficialii Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat au făcut în zonă o serie de controale, cu tot cu cântarul din dotarea instituției. Potrivit notei întocmite de aceștia, pe raza Ocolului Silvic Văliug exploatarea forestieră se face contra cronometru, adică 24 din 24 de ore.

defrisari
Poza a ajuns pe mailul redacției EDB

„În urma unui control inopinat, efectuat de DADPP împreună cu Poliția Văliug, au fost verificate trei tiruri care au fost găsite în neregulă atât cu documentele de transport, cât și cu tonajul care era mult peste cel admis. În urma verificărilor s-au aplicat amenzi în sumă de 60.000 de lei. Cu toate acestea, la doar trei zile după control, 9 tiruri au urcat spre Semenic, iar în toiul nopții au coborât încărcate spre Reșița”, se arată în nota întocmită de oficialii Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat.

defrisari
Turiștii se declară oripilați de aspectul zonei turistice

Nota a fost prezentată public tuturor aleșilor județeni, iar liderul de la Palatul Administrativ a comentat situația imediat după plen. „I-am sugerat directorului Romsilva să fie mai atent în legătură cu ce se întâmplă la defrișările de la Văliug. Pe de o parte e vorba de arii protejate, de Parcul Național, iar pe de altă parte e vorba de modul în care transportă firma care exploatează masa lemnoasă în această zonă. Avem sesizări că supraîncarcă buștenii în zonele respective. Acesta este și motivul pentru care cei de la Patrimoniu s-au deplasat în zonă cu echipe importante și cu acel cântar”, a explicat Sorin Frunzăverde.

Ce spun oficialii de la Direcția Silvică    

Șeful Direcției Silvice Caraș-Severin, Ștefan Stănescu, spune că în zona turistică nu se taie haotic. De altfel, problema defrișărilor a fost sesizată și de cotidianul online Express de Banat, după ce pe mailul redacției, contact@expressdebanat.ro, au ajuns mai multe poze cu arborii tăiați din zona Prislop.

CITEȘTE ȘI:  Turiștii cer explicații autorităților!

„Noi tăiem după amenajamentele silvice. Este parc național, dar nu cu protecție deosebită, ci sunt zone unde ne putem desfășura activitatea pentru refacerea semințișului natural”, spune Ștefan Stănescu. În schimb, acesta admite că ar exista o problemă cu transportul.

„Noi nu avem puterea să le spunem agenților economici cu ce mașini sau cu ce utilaj să exploateze. Din punctul nostru de vedere, noi le vindem masa lemnoasă pe picior, iar pe noi ne interesează să respecte legile silvice. Mai departe, transportul nu intră în sarcina noastră. Cei cu cântarele auto îi verifică. Putem să estimăm cantitatea cu care au plecat din pădure, dar doar cântarul stabilește. Deocamdată, noi, ca Direcție Silvică, nu putem să intervenim, Autoritatea Rutieră stabilește”, a subliniat Ștefan Stănescu.

Una peste alta, problema este că drumul proaspăt refăcut riscă să se degradeze, iar toate organele abilitate spun că vor face front comun să limiteze fenomenul transportului ilegal de masă lemnoasă.

Comments

  1. Rokko Crnooko says:

    https://www.facebook.com/pavel.cocos/media_set?set=a.200444336774998.1073741824.100004282983062&type=1 Lemne taiate de ”varu tu” Ionesie Gheorghioni . PS.. se defriseaza padurea pentru a face loc EOLIENELOR SORAIEI , adica ale lui Fruzacolorata , care a furat 47 de MILIOANE de EURO din banul public pentru aceste afaceri , javra de hot !