Cotidianul Express de Banat vă prezintă în exclusivitate datele singurului sondaj de opinie oficial făcut până în acest moment cu o firmă autorizată pentru municipiul Reșița. Surprizele sunt mari, dar până la alegerile locale mai e multă vreme, astfel că lucrurile se pot schimba.
În plus, comportamentul cetățeanului când se află în cabina de vot nu poate fi surprins în cifre. Până în acest moment, piața din municipiul reședință de județ a fost sondată de o singură firmă, autorizată la nivel național. Biroul de Cercetări Sociale l-a realizat la începutul lunii decembrie prin interviuri făcute în toate zonele corespunzătoare celor 70 de secții de votare, proporțional cu numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale.
La prima întrebare, „Câtă încredere aveți în următorii lideri politici locali?”, în sondaj au fost introduse șapte persoane: Ioan Popa zis Nelu Tăițelu (PNL), Ioan Benga (PSD), Gheorghe Jenariu (UNPR), Tudorița Nicula (PSD), Gheorghe Năsturel (PNL), Ștefănescu Nicolae (Independent) și Dan Acea (Independent).
Cea mai mare cotă de încredere, de 8,7 i-a fost acordată candidatului liberal, Nelu Popa, urmat de Ioan Benga, la foarte mare distanță, cu 2,4, și de Gheorghe Jenariu, cu 1,8. Restul candidaților s-au plasat sub aceste indicative.
La cea de-a doua întrebare a sondajului, respectiv, „Din ce partid v-ar plăcea să provină viitorul candidat al Reșiței?”, cele mai multe dintre persoanele intervievate, 31,7 la sută, au răspuns că PNL. 20,8 procente nu sunt încă decise, iar 22,1 la sută ar prefera un candidat social-democrat. Doar 14,3 la sută din eșantionul selectat de BCS ar vota un candidat independent.
Mai departe, sondajul a asociat persoana cu partidul, iar întrebarea a sunat așa: „Cu ce candidat veți vota la alegerile pentru Primăria orașului Reșița, dacă se vor prezenta următoarele persoane din partea următoarelor partide politice?”
Cel mai mare procent s-a declarat nehotărât, respectiv 40 la sută. Mai departe, cei care au ales, totuși, să răspundă au spus că sunt interesați să pună ștampila pe buletinul de vot în dreptul PNL și al candidatului Ioan Popa, 46 la sută. La o diferență de aproape 10 procente, ceilalți au răspuns că ar vota pentru PSD și candidatul Ioan Benga. Doar 8,6 la sută ar vota cu candidatul independent Nicolae Ștefănescu.
Dacă s-ar ajunge într-un tur doi, atunci cei mai mulți ar opta pentru candidatul liberal, Ioan Popa adunând 60,5 la sută dintre voturi, spre deosebire de candidatul PSD care ar obține numai 39,5 la sută.
Liderii politici, marii necunoscuți ai electoratului!
O altă întrebare s-a referit la liderii politici județeni, iar pe lista de opțiuni a celor intervievați s-au regăsit toți președinții sau copreședinții, după caz, ai partidelor politice.
La capitolul „încredere”, 13,6 la sută a reușit să obțină doar Marcel Vela, ceilalți plasându-se sub 2 la sută. Un procent penibil de mic, de 0,1 la sută, are consilierul județean al PSD, Ion Spânu, iar 0,4 procente au reușit să obțină Ionuț Mihai Popovici (PMP) și Ion Tabugan (UNPR). Președintele PSD Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, are încredere la fel de scăzută din partea publicului, potrivit BCS, de 0,5 la sută. Învinge însă la rubrica „deloc” cu 26 la sută.
Mulți dintre lideri nu sunt nici măcar cunoscuți de public. 75,4 la sută nu au idee cine e Dan Sârbu, președintele PNȚCD Caraș-Severin. Ioan Țundrea (copreședinte ALDE), Popovici (președinte PNP) și Valeria Schelean (copreședinte PNL), de asemenea, nu au priză la public, oamenii afirmând că nu știu cine sunt.
PNL bate și la Consiliul Județean!
Potrivit aceluiași sondaj de opinie, la Consiliul Județean, cele mai mari șanse le-ar avea un candidat PNL, în speță Marcel Vela sau Valeria Schelean, cu 67,3 la sută, urmat de unul social-democrat, Ion Mocioalcă, cu 24,2 la sută, iar dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, 55,2 de procente ar vota cu liberalii, iar pe mâna social-democraților ar merge 34,5 la sută dintre persoanele intervievate. Absenţi și și nehotărâți însă, ar fi un procent extrem de ridicat de 34 la sută.
Cei mai mulți votanți ai PNL sunt tineri, în timp ce ai PSD au peste 60 de ani. Eșantionul de 818 persoane este reprezentativ pentru populația adultă din Reșița, potrivit BCS, și are o marjă de eroare de +/- 3 la sută. Sondajul a fost realizat la începutul lunii decembrie, la domiciliul subiecților, cu o echipă formată din 14 operatori de interviu aduși din București și coordonați de dr. Ștefan Bruno, președinte al BCS.