Șomerii cărășeni învață meserie pentru un viitor în țară sau în străinătate? Cei mai mulți au ales aceeași specializare!

Cei mai mulți șomeri care își doresc un loc de muncă au peste 45 de ani sau sub 25 de ani! Cu studii profesionale liceale sau postliceale, aceștia au optat pentru meseria de îngrijitor bătrâni la domiciliu. 

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caraş-Severin a oferit cursuri, iar participanții au ales! Cursurile organizate în anul 2019 de către AJOFM Caraş-Severin au adunat 441 de participanţi. Dintre aceștia, 396 sunt șomeri, iar 45 sunt persoane beneficiare de formare la locul de muncă prin programe de ucenicie. În perioada ianuarie-decembrie a anului trecut au fost organizate 17 programe de formare profesională gratuite, dintre care 5 programe de iniţiere, 11 de calificare/recalificare şi un program de perfecţionare.

Meseriile pentru care s-au organizat programele de formare profesională gratuite pentru șomeri sunt: îngrijitor bătrâni la domiciliu – 72, lucrător comercial – 56, operator introducere, validare şi prelucrare date – 49, agent de vânzări – 47, bucătar, inspector securitate şi sănătate în muncă și lucrător finisor pentru construcții – câte 28, agent de securitate – 23, fasonator mecanic – 20, competențe comune – limba română – 16, ospătar (chelner) vânzător în alimentație publică – 15 şi frizer, coafor, manichiură, pedichiură – 14.

În ceea ce priveşte participarea şomerilor la cursurile de formare profesională, cel mai ridicat interes pentru astfel de programe de formare s-a înregistrat în rândul șomerilor cu vârsta peste 45 de ani (33,08%), urmaţi de tinerii cu vârstă sub 25 de ani (34,34%).

În funcţie de nivelul de studii al şomerilor participanţi la cursurile de formare profesională, 286 de persoane (72,22%) au studii profesionale, liceale sau postliceale, urmați de cei cu studii primare şi gimnaziale – 59 de persoane (14,90%) şi de cei cu studii superioare – 51 de persoane (12,88%).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/