Care este viitorul unui elev de școală profesională?

Școlile de meserii din județ au o paletă foarte diversificată, însă nu sunt privite cu seriozitate de către elevi și nu par să fie corelate cu cerințele pieței. Cu toate acestea, o analiză avizată a școlilor arată contrarul.

Părerea oficialilor din județ este că liceele tehnologice creează șomeri pentru că nu construiesc clasele de meserii în funcție de cererea locurilor de muncă de pe piață. „Este important că se dorește o restructurare a sistemului de învățământ, pentru că astăzi toată lumea vrea să termine o facultate și atât, o diplomă care nu ajută la nimic”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Ilie Iova. „La noi școlile nu fac altceva decât să producă șomeri”, a adăugat și deputatul PSD Ioan Benga.

Această atitudine vine în contradictoriu cu analiza realizată de Consorțiul Regional pentru Învățământ și Ocupare Vest ce a ajuns la concluzia că există o colaborare foarte bună între școlile profesionale și companiile active pe piață, mai ales în ceea ce privește practicile în timpul școlii. „Instruirea practică se realizează pe contracte solide și are o pondere foarte mare. Nu ne interesează angajarea rapidă a tinerilor, ci și cariera lor profesională pentru poate următorii 30 de ani. Dorim și le oferim o diversitate foarte mare elevilor, dar aceasta trebuie să corespundă cu cerințele producătorilor și ale pieței”, a explicat Ildiko Pataki, coordonator regional Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic.

leader board 728 x 90 px

La nivelul claselor de profil turism, consorțiul a observat un răspuns slab din partea companiilor de turism din județ, care nu par să fie interesate de o colaborare cu aceste școli, deși zona ar trebui să ofere locuri de muncă în acest domeniu, având un potențial turistic extraordinar. Deși situația nu se prezintă prea bine, prefectul județului este optimist și vede un răspuns pozitiv pe viitor din partea acestor companii. „Am observat un număr mic de firme de turism care au fost interesate, dar sunt convins că își vor arăta interesul în următorii ani”, a precizat Silviu Hurduzeu, prefectul județului Caraș-Severin.