Șomajul tehnic trebuie respectat. Angajatul nu are voie să lucreze în această perioadă!

Ministrul Muncii atrage atenția celor care folosesc angajații din șomaj tehnic: „Suspendarea e suspendare!”

În urma situației de criză din cauza cărora foarte multe companii și-au trimis angajații în șomaj tehnic, apar clarificări în ceea ce privește respectarea normelor șomajului tehnic.

„Suspendare înseamnă că angajatul rămâne într-un alt spațiu decât spațiul de muncă și nu i se dau sarcini.”, a declarat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Aceasta atrage atenția că sunt situații în care angajatorii au cerut angajaților trimiși în șomaj tehnic să desfășoare activitate, lucru care contravine legii, iar ministrul le cere angajaților că dacă sunt într-o astfel de situație să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

„În unele situații angajatorii au cerut angajaților să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situație să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă și să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu știu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toții legea și trebuie să recunoaștem asumat faptul că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal și anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă. Suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spațiu decât spațiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obținerii fondurilor guvernamentale.”, a mai spus Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a cerut ITM-urilor din țară să urmărească astfel de situații.

„Am cerut ITM-urilor să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaților cărora li s-a cerut să desfășoare activități deși erau în șomaj tehnic.”, a mai spus Violeta Alexandru. Aceasta a precizat că nu vrea să creeze o situație conflictuală între angajați și angajatori, însă spune că decizia Guvernului Orban de a susține șomajul tehnic a fost făcută tocmai pentru ca angajatorii să nu își piardă angajații, adică să nu fie întrerupte definitiv contractele de muncă.

În județul Caraș-Severin nu există momentan nicio sesizare cu privire la nerespectarea șomajului tehnic. Mihaela Aga, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin, întărește declarațiile ministrului Muncii: „Este ilegal. În perioada de șomaj tehnic nu trebuie să presteze angajatorii niciun fel de muncă. Șomaj tehnic e șomaj tehnic, nu este telemuncă sau altceva. Dacă aceste prevederi sunt încălcate se consideră a fi muncă nedeclarată. Practic nu este vorba de un contract de muncă încetat, este un contract încă în vigoare doar că este suspendată activitatea”.

În ceea ce privește numărul firmelor care au depus cerere pentru dosarul de șomaj tehnic, Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraș-Severin, a precizat că până acum sunt 654 de solicitări pentru 9.857 de persoane. „Pentru luna martie s-au depus cererile începând cu 1 aprilie. Noi în 15 zile de la depunerea cererii facem plata și apoi în trei zile de când au primit ei banii trebuie să plătescă la angajați. Și pentru luna aprilie se depun cererile începând cu 1 mai. Trebuie spus că șomaj tehnic mai pot lua și intreprinderile individuale, cei care au și alte forme de muncă”.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online casa alex general 8 nov black friday 2024 1000x200

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/