Problemele legate de termie din oraşul de pe Bârzava, nu doar că sărăcesc bugetul oraşului, ci îi ţin şi pe oameni în frig. Totul pleacă de la datoriile pe care societatea de termoficare le are la furnizorul de gaz. E-On cere bani în avans de la municipalitate, pentru ca societatea să fie sigură că nu furnizează gratuit materia primă.
În timp ce la CET 2010 se montează cazanele care vor încălzi oamenii în această iarnă, edilul şef al Reşiţei bate drumurile la Târgu-Mureş, ca să ceară indulgenţă furnizorului. „Trebuia să avem o discuţie legată de plată. În bugetul primăriei, banii intră greu. Astfel că, nu avem cash flow, ca să plătim aşa cum vor ei. Am fost la Târgu Mureş ca să purtăm discuţii cu oficialii de la gaz, unde sper că vom găsi înţelegere”, a spus edilul șef, Mihai Stepanescu. În paralel, partidul de la guvernare a promis bani municipalităţii, însă Hotărârea de Guvern nu a fost aprobată încă. „Sperăm ca miercurea viitoare să primim şi banii promişi, pentru că CET 2010 este societatea reşiţenilor. Primăria este un abonat, ca oricare altul”, a adăugat edilul şef.
Câţi abonaţi avem
Potrivit statisticilor prezentate de Aurel Marinescu, directorul de la CET 2010 SA, la Reşiţa mai sunt branşaţi în prezent circa 3.000 de abonaţi, care în momentul de faţă au apă caldă şi căldură. Datoriile societăţii de termoficare le pun, însă, în pericol căldura în perioada următoare. „Acum, avem datorii la Enel, care se ridică la 600.000 de lei şi la E-On, societate la care suntem restanţi cu 1 milion de lei. În principiu, acestea sunt pe luna în curs şi nu ridică probleme legate de debranşări. Mai mult decât atât, în contul CET nu a ajuns încă milionul de lei, care provine din ultima majorare de capital social pe care a făcut-o consiliul local”, spune Aurel Marinescu, directorul societăţii. Potrivit contractului semnat cu firmele care realizează sectorizarea Reşiţei pentru instalarea microcentralelor de cartier, lucrările trebuie să fie gata în termen de 60 de zile.