Soluție pentru eficientizarea Colterm: instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega

colterm2
1000x100 (2) STPT job 1000x200

Primăria Timișoara a gândit patru măsuri pe termen mediu și lung pentru eficientizarea societății Colterm, toate urmând a fi implementate cu bani europeni. Printre acestea se numără și instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega.

Conducerea Primăriei Timișoara a început punerea în practică a cinci măsuri imediate pentru pregătirea societății de termoficare Colterm pentru iarna viitoare, dar și alte patru care urmează să fie implementate pe termen mediu și lung, în vederea eficientizării companiei. Potrivit primarului Dominic Fritz, pentru implementarea celor patru proiecte se va încerca atragerea de bani europeni, prin PNRR.

Acestea sunt „construirea unui parc fotovoltaic la Utvin cu o capacitate de până la 30 MW, pe un teren care aparține Colterm. Este cel mai avansat dintre proiectele pe care le avem în pregătire și va fi primul depus pentru obținerea de fonduri. Instalarea a 10 motoare de înaltă eficiență de cogenerare pe gaz, capabile să producă 45 MW, dar și energie termică reziduală, care va fi introdusă în sistemul energetic național și va produce bani. Instalarea unei centrale hidroelectrice pe Bega (ultima centrală hidroelectrică pe Bega a fost instalată la începutul anilor 1900). Instalarea a 2 turbine de înaltă eficiență la CT Phoenix”, a explicat primarul Timișoarei.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Dominic Fritz susține că pentru cele patru proiecte nu poate accesa fonduri europene Colterm, societatea nefiind eligibilă, astfel că Primăria Timișoara urmează să înființeze patru firme, în această săptămână. Acestea vor pregăti documentațiile și vor implementa proiectele, în cazul în care vor obține finanțare europeană.

Odată ce le vom pune în practică, orașul va deveni un producător de energie electrică – pe lângă cea termică – ceea ce înseamnă creșterea veniturilor și producerea de energie verde. Sunt conștient că vor urma cel puțin doi ani grei, în care trebuie să facem aceste reforme. Toate orașele care azi au termoficare centralizată de succes – Oradea, Suceava, Brașov – au trecut prin acest proces, iar acum locuitorii lor beneficiază de termie ieftină. Așa nu mai putem continua. Lipsa de investiții ar însemna o angajare din ce în ce mai mare a bugetului local pentru funcționarea termoficării, în detrimentul altor investiții urgente și necesare în oraș: spitale, școli, drumuri. Și, fără nicio speranță de redresare, în fiecare iarnă ne-am gândi cum supraviețuim următorului sezon rece”, a afirmat Dominic Fritz.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/