Soluție financiară pentru clădirile istorice în paragină. „Legea ar trebui să se modifice”

Anul 2021, când Timișoara va fi capitala europeană a culturii, se apropie. În continuare, multe dintre superbele clădiri de odinioară ale orașului sunt în paragină în ceea ce privește fațadele. Proprietarii nu prea se înghesuie cu reabilitarea, în ciuda faptului că municipalitatea a crescut impozitele cu „taxa pe paragină”. Nicolae Robu spune că și legislația poate fi îmbunătățită.

Edilul a amintit că Primăria acordă finanțare pentru reabilitarea fațadelor în proporție de 100%, după care jumătate din sumă se recuperează la impozitarea pe casă, pe parcursul unui deceniu. „Mecanismul financiar este foarte convenabil. Legea prevede însă că o astfel de asistență se poate da clădirilor care necesită un document dat de un expert autorizat, care să ateste că acele clădiri rezistă la un seism de anumite grade. Niciun expert, din 2012 și până în prezent, nu și-a asumat răspunderea să semneze un astfel de document fără să se facă lucrările de consolidare a clădirii. Or lucrările de consolidare a clădirilor sunt foarte costisitoare și presupun mult disconfort pentru proprietar. De asemenea, ele nu pot fi finanțate de la bugetul local.”, a explicat Robu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Edilul crede că cea mai bună soluție e ca legea să permită ca autoritățile locale să dea bani și pentru aceste lucrări de consolidare, nu doar pentru cele strict referitoare la estetică. „Legea ar trebui să se modifice, ca de la bugetele locale să se finanțeze cu 50% și lucrările de consolidare. Atunci, probabil, s-ar ajunge ca mulți proprietari să vină înspre municipalitate.”, consideră primarul Timișoarei.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/