Soluția salvatoare pentru Aquacaraș, apă de ploaie pentru Hurduzeu!

Societatea de apă și canal din Caraș-Severin poate fi scoasă din rahat de omoloaga din Timiș, care are cifre contabile de invidiat, însă pilele politicienilor și abonații la contracte de zeci și sute de milioane de euro ar putea rămâne cu buzele umflate.

Primarul Reșiței, Nelu Popa, a dezvăluit într-un interviu acordat în redacția Express de Banat, soluția pe care le-a propus-o liderilor politici din județ pentru ca Aquacaraș să fie salvată de la falimentul care o amenință de ceva vreme. „Aquacaraș ar fi bine dacă mi-ar plăti redevențele pe ultimii patru ani. Au un milion de euro să dea Reșiței! Noi am făcut tot ce am putut pentru ca Aquacarașul să meargă înainte. Le-am garantat credite cu terenuri ale orașului, m-am oferit personal să majorez capitalul social, să vin cu contribuție de la orașul Reșița ca să ajutăm societatea să iasă din impas. Evident, cu condiția de a schimba structura acționariatului. Acum e cu 64 la sută Consiliul Județean, care nu are nicio țeavă și niciun robinet. Consiliul Județean are 64 la sută acțiuni în Aquacaraș și nu are niciun metru de țeavă sau vreun robinet de apă! Soluția pentru Aquacaraș, din punctul meu de vedere, este introducerea ca acționar a Aquatim Timișoara. Aquatim e un operator de apă din Timiș care a avut câteva milioane de euro profit, dacă nu mă înșel, 7. E un operator serios și care lucrează exemplar într-o zonă mult mai problematică decât Reșița. Reșița se alimentează cu apă care vine din Semenic. Vine de la Dumnezeu, o filtrezi un pic și e totul ok. La Timișoara e altceva, e mult mai complicat. Eu le-am propus acest lucru și lui Mocioalcă, și lui Marcel Vela și Luminiței Jivan, să integrăm operatorul nostru într-unul mai mare”, a afirmat primarul Popa.

Edilul Reșiței a dat și câteva exemple de bună practică în acest sens, dar totodată a reamintit una din metodele prin care s-au căpușat bani la Aquacaraș. În plus, a explicat că, pe termen lung, în România nu vor fi mai mult de trei sau patru operatori de apă – canal. „Operatorul de apă din Constanța operează în șapte județe din România și în trei județe în Bulgaria. Dacă va continua această jucărie, din punctul meu de vedere este una păguboasă din care vor avea de plătit toți cărășenii. Aquacaraș a avut vreo 700 de oameni din care 200 nici nu au fost vreo zi la lucru! Ciobanu a dat afară 200, dar tot a mai angajat vreo 50”, a mai spus Popa.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Ilie Vlaicu, directorul Aquatim, a confirmat pentru expressdebanat.ro că varianta propusă de primarul Reșiței este una realistă, mai ales în condițiile în care societatea pe care o conduce continuă să-și extindă aria de acoperire. „Au fost ceva discuții despre o astfel de posibilitate, dar factorul politic este cel care poate decide. Cunosc în mare situația de la Aquacaraș, sunt convins că societatea poate fi redresată, dar e prematur să vorbim despre o intrare a Aquatim în acționariatul Aquacaraș. Deocamdată nu s-a discutat nimic concret. O astfel de decizie nu-mi aparține mie, putem discuta, dar deocamdată nu s-a pus în discuție la modul concret această variantă. Intrarea noastră în acționariatul Aquacaraș ar fi în mod cert o soluție de redresare, dar acum nu e decât o ipoteză, nimici concret”, a declarat directorul societății de apă și canal din județul Timiș.

Soluția propusă de primarul Nelu Popa nu e văzută însă cu ochi buni de toată lumea. Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, spre exemplu, tinde să dea credit în continuare noii conduceri a Aquacaraș. „În acest moment nu se pune problema și e destul de complicat a deveni acționar majoritar Aquatim pentru că asta ar presupune o vânzare de acțiuni, or o vânzare de acțiuni nu se poate face decât în urma unui proces prin care să se facă o evaluare a acțiunilor pe care le deține în momentul de față acționarul majoritar, Consiliul Județean, ceea ce durează și nici nu se face la inițiativa președintelui. Acțiunile sunt ale Consiliului Județean și pentru asta ar fi nevoie de o Hotărâre de Consiliu Județean. În acest moment nu luăm în calcul acest lucru. S-a discutat despre, dar e destul de departe această chestiune. Eu cred totuși că vom reuși la nivelul conducerii societății să identificăm măsurile pentru scoaterea societății din situația în care se află. Evident,  cu sprijinul Consiliului Județean, e vorba despre acel credit pe care Consiliul județean l-a garantat. Atunci am fost asigurați că societatea va reveni la o situație financiară mai bună”, a precizat Silviu Hurduzeu.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/