Inundarea mai multor străzi din Lugoj, care se repetă de mai mulți ani, în urma ploilor torențiale, impune cât mai rapid găsirea unor soluții tehnice și alocarea de fonduri necesare pentru rezolvarea acestei probleme, care afectează numeroși cetățeni, de câteva ori pe an.
Este clar că actualul sistem de canalizare al municipiului nu este proiectat pentru a face față unor debite crescute. Lugojul dispune în momentul de față de o rețea de canalizare comună, prin care se preiau atât apele menajere, cât și cele pluviale, ceea ce îngreunează evacuarea și tranzitul spre punctul de deversare.
„În ultimele decenii orașul s-a extins și au apărut zone rezidențiale și străzi noi care au fost conectate la aceeași canalizare care a fost moștenită din trecut. Sistemul unitar de canale folosit pentru sectorul menajer și pentru colectarea apei de ploaie a devenit impropriu unei funcționări eficiente. Pentru a depăși situația dificilă actuală este nevoie de o separare a colectării apei de ploaie în câteva zone din municipiu, realizarea unor decantoare și deversarea în Timiș, lucru permis de normativele actuale, cu îndeplinirea anumitor condiții. Unul dintre punctele de deversare ar putea fi pe Splaiul Brediceanu, care să preia apa de pe străzile Cuza-Vodă, Bucegi, K. Wallisch și Brediceanu. De un alt punct ar fi nevoie pe Splaiul Coposu pentru preluarea apei de pe Al. Șaguna, Someșului, A.c. Popovici, Unirii, Splaiul G. Coșbuc, Splaiul 1 Decembrie 1918, Splaiul Coposu, 20 Decembrie 1989 și Timișoarei. La proiectul de modernizare, aflat în lucru, pe splaiul Morilor s-au introdus conducte separate pentru preluarea apei din precipitații, acest sistem ar trebui realizat și pe alte străzi, iar apa de ploaie deversată separat”, a transmis Florin Iovescu, de la Meridian 22.
Atitudinea autorităților locale față de problema inundării unui număr mare de străzi cu apă de ploaie demonstrează neputința capacității administrative și lipsa de preocupare pentru a remedia această situație dificilă pentru mulți lugojeni. Nici măcar pe străzile unde s-au făcut de puțin timp lucrări de modernizare și asfaltare, cum sunt Mărășești și Splaiul Morilor nu s-a rezolvat problema deversării apelor pluviale, care ar trebui să fie o prioritate în perioada următoare și anii care vor venii.