Software unic în țară destinat bolnavilor de cancer! Din proiectul transfrontalier face parte și spitalul din Reșița

untitled design set 970x90 px

Specialiștii de la Centrul OncoGen din Timișoara implementează tot mai multe proiecte destinate bolnavilor de cancer. Unul dintre ele este ROSECAN, din care face parte și Spitalul Județean de Urgență din Reșița. În cadrul acestuia va fi implementat un software unic în România. 

Proiectul ROSECAN are ca scop dezvoltarea oncologiei în regiunea România-Serbia astfel încât să poată fi asigurat accesul la servicii de înaltă calitate pentru bolnavii de cancer. Spitalul Clinic Județean de Urgentă „Pius Brînzeu” Timișoara, prin Centrul OncoGen, a fost dotat cu toate echipamentele necesare obținerii unui diagnostic personalizat în cancer prin secvențiere. Următorul pas este dezvoltarea unui software unic în țară dedicat diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici. Acesta va fi implementat în România și în Serbia și va permite integrarea parametrilor clinici, imunologici și moleculari obținuți prin secvențiere, în vederea unui diagnostic personalizat al pacienților cu tumori solide.

„Secvențierea genică de nouă generație (NGS) este o metodă modernă utilizată pentru diagnosticul de precizie și orientarea terapiei în cancer, atât pentru tumorile solide, cât și pentru afecțiunile maligne hematologice. Secvențierea genică ne oferă informații referitoare la mutațiile care apar în celulele tumorale în cadrul procesului de dezvoltare și proliferare tumorală. Pe baza panelului de mutații genice apărute la un pacient, acesta devine o entitate unică, cu diagnostic molecular personalizat, beneficiind astfel de un tratament individualizat. Informațiile obținute sunt interpretate cu ajutorul unor programe computerizate dedicate. Prin această metodologie pot fi identificate noi ținte moleculare existente la nivelul tumorilor, astfel putându-se dezvolta strategii terapeutice de tip vaccin personalizat sau imunoterapie celulară”, au transmis reprezentanții Centrul OncoGen.

Secvențierea genică nu presupune niciun risc pentru pacienți pentru că se efectuează din ADN-ul extras din țesutul inclus la parafină, după stabilirea diagnosticului histopatologic al tumorii. Prin programul de secvențiere genică, OncoGen se aliniază la standardele de diagnostic și terapie anti-tumorală existente la momentul actual la nivel internațional. În cadrul proiectului ROSECAN au fost achiziționate trei aparate pentru secvențiere genică care au fost utilizate pentru analiza a peste 80 de probe în acest an.

publicitate ziar expresb 1000x100

„20 dintre ele au fost analizate folosind sistemul Ion Torrent Studio S5 și stația de pregătire automată a probelor, identificând peste 89 de mutații genice în peste 30 de gene investigate de la pacienții cu tumori solide. Stația de pregătire a probelor s-a dovedit a fi extrem de utilă pentru scurtarea duratei de procesare și pregătire a probelor pentru secvențiere, ceea ce a făcut ca timpul necesar de la primirea probelor până la eliberarea rezultatelor să fie de aproximativ 7 zile”, mai spun reprezentanții centrului.

În prezent, la nivelul Centrului OncoGen există posibilitatea de a se mai efectua aproximativ 100 de analize de secvențiere genică. Proiectul se derulează în perioada 2017 – 2021, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, Spitalul General din Požarevac şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, având un buget total de peste 12 milioane de euro, din care aproximativ trei milioane de euro revin Centrului OncoGen.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/