În România, 59% din software-ul instalat pe computere nu este licențiat corespunzător, valoarea fiind în scădere cu doar 1 punct procentual comparativ cu studiul anterior realizat cu doi ani în urmă.
Pentru a reduce riscul atacurilor cibernetice și pentru a-și impulsiona creșterea, companiile din România ar trebui să evalueze ce software au în rețelele lor și să elimine software-ul nelicențiat, arată studiul 2018 Global Software Survey realizat de BSA | The Software Alliance, informează Mediafax.
Studiul măsoară volumul și valoarea software-ului neautorizat instalat pe computerele personale din mai mult de 110 de țări și regiuni și include aproape 23.000 de răspunsuri din partea consumatorilor, angajaților și directorilor de tehnologia informației.
Utilizarea de software nelicențiat, deşi într-un trend descendent, este încă foarte răspândită, arată studiul BSA. Software-ul nelicențiat continuă să fie utilizat pe tot globul la rate alarmante, reprezentând 37% din software-ul instalat pe computere, o scădere de doar 2 puncte procentuale față de 2016.
Malware-ul asociat software-ului nelicențiat costă companiile din întreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an. Directorii de tehnologia informației consideră că evitarea atacurilor de tip hacking la adresa datelor și a altor amenințări de securitate cauzate de malware reprezintă principalul motiv pentru a se asigura că software-ul din rețelele lor este pe deplin licențiat.
Atunci când companiile adoptă măsuri pragmatice pentru a-și îmbunătăți gestionarea software-ului, își pot crește profiturile cu până la 11%, apreciază BSA.