Socolul a ratat banii europeni! Pentru că e în zonă de deal!

Un edil dintr-o comună cărăşană acuză că a cheltuit bani degeaba pentru un proiect depus la AFIR. Chiar dacă a fost declarat eligibil, faptul că funcționarii n-au făcut diferența între deal și câmpie l-a lăsat fără finanţare!

Deși nu obișnuiește să se plângă atunci când factorul politic dictează care comunitate beneficiază de sprijin financiar pentru materializarea anumitor proiecte sume provenite de la bugetul central , primarul comunei Socol, Olghița Ghiță nu poate spune același lucru în momentul în care vine vorba de proiectele cu finanțare europeană. În lipsa unor criterii clare de diferențiere, acesta a fost nevoit să pună la bătaie, din bugetul local, suma de 150.000 de lei pentru întocmirea documentației unui proiect de care, până la urmă, s-a ales praful.

Edilul-șef motivează că a rămas cu un gust amar în privința obținerii sumelor necesare pentru modernizarea infrastructurii agricole și asta pentru că nu s-a făcut o diferență clară între zonele de deal și cele de câmpie: „Am avut un proiect depus pentru modernizarea a 10 km de drum agricol. Acesta a fost declarat eligibil, dar fără finanțare. Chiar dacă am întrunit punctajul necesar, 100 de puncte, aici, mi s-a părut o inegalitate din partea celor de la fonduri europene. Noi, aici, în zonă de deal, nu puteam concura cu cei de la câmpie care, poate, pe același număr de puncte, fac zeci de kilometri de drumuri agricole. Terenul fiind accidentat la noi, distanța era mai mică. Ori distanța cea mai mare a primit finanțare. Ne-au băgat pe toți în aceeași oală.”, a punctat primarul Ghiță pentru expressdebanat.ro.

Chiar dacă modernizarea drumurilor agricole nu a avut parte de un rezultat favorabil, șeful administrației publice locale din Socol spune că pregătirea documentației în acest sens a reprezentat un efort financiar considerabil din partea primăriei: „Întreaga documentație ne-a ajuns undeva la 150.000 de lei. Nu puteam să le spun oamenilor care ne-au ajutat să întocmim toate aceste hârtii: «Mulțumesc, proiectul nu a primit finanțare, eu nu vă plătesc»”.