ŞOCANT! Doar 5 oraşe şi 12 comune din Caraş-Severin vor internet gratuit, cu finanţare europeană?!

Dintre cele peste 70 de oraşe şi comune din Caraş-Severin declarate eligibile în a primi finanţare europeană pentru internet gratuit, doar 17 s-au arătat până acum interesate de această oportunitate! Pe site-ul tematic al Comisiei Europene s-au înregistrat 5 oraşe şi 12 comune cărăşene.

Comisia Europeană dorește să promoveze accesul gratuit la Wi-Fi în spații publice precum parcuri, piețe și clădiri publice, biblioteci, muzee și centre de sănătate, în peste 10.000 de localităţi din Europa. Bugetul alocat inițiativei WiFi4EU este de 120 de milioane de euro pentru perioada 2017-2019. Acesta este utilizat pentru instalarea unor echipamente Wi-Fi de ultimă generație în principalele centre de interes public.

Unităţilor administrativ-teritoriale interesate li se acordă, pe baza principiului „primul venit, primul servit”, cupoane valorice Wifi4EU în sumă fixă, 15.000 de euro. Localităţile care primesc un cupon valoric vor selecta centrele de interes public în care urmează să fie instalate punctele de acces la internet. De asemenea, ele vor putea utiliza cuponul pentru a finanța parțial un proiect cu o valoare mai mare. Cuponul poate fi folosit pentru a achiziționa echipamente noi, pentru a actualiza echipamentele vechi sau pentru a le înlocui cu modelele cele mai noi sau cele mai bune disponibile pe piață.

Unităţile administrativ-teritoriale care vor să beneficieze de sistem trebuie să se angajeze să finanţeze, cel puţin trei ani, mentenanţa punctelor de conexiune şi costul abonamentului către operatorii care vor furniza internet.

Pe fază, 17 primării cărăşene

Până azi la prima oră, 12.496 de administraţii publice locale din Europa s-au înregistrat pe site-ul www.wifi4eu.eu, pentru a beneficia de cupoane valorice. Din Caraş-Severin, în mod surprinzător, până azi dimineaţă se înregistraseră doar 17 primării. Nu au ratat această oportunitate municipiile Reşiţa şi Caransebeş, oraşele Anina, Moldova Nouă şi Oraviţa, comunele Berlişte, Bozovici, Bucoşniţa, Ciclova Română, Ciudanoviţa, Doclin, Gârnic, Glimboca, Luncaviţa, Mehadia, Răcăşdia şi Sasca Montană.

Înregistrarea solicitanţilor se face aici, până la data de 15 mai 2018. Deci, dacă se mişcă repede, şi alte primării din judeţ ar putea avea şanse să prindă cupoane valorice. Însă principiul „primul venit, primul servit” nu le este deloc favorabil.

Etapele procedurii

  1. Înregistrarea:se face deja pe site-ul oficial al proiectului;
  2. Depunerea cererilor:la mijlocul lunii mai 2018, vor putea fi depuse primele cereri de finanțare, localitățile înregistrate putând solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU (în valoare de 15.000 de euro fiecare);
  3. Atribuirea:Comisia va anunța cele 1.000 de localitați care vor primi finanțare în prima etapă, asigurând un echilibru geografic. Fiecare țară participantă va primi cel puțin 15 bonuri valorice. În 2018 şi 2019, vor mai exista încă patru oportunități de depunere a cererilor de finanțare în cadrul WiFi4EU. Următoarea cerere de proiecte va fi lansată la 15.05.2018, ora 13:00 (ora Europei Centrale).