ȘOCANT. ANAF vinde la bucată operatorul de apă-canal. Programul care a deranjat tot județul e blocat!  

Situația în care se află Aquacaraș este dezastruoasă, iar locuitorii județului Caraș-Severin riscă să rămână fără banii europeni cu ajutorul cărora se derulează amplul program de schimbare a conductelor de apă-canal. Asta, după tot deranjul lăsat pe domeniul public în toate orașele județului!

Semnalul de alarmă a fost tras de directorul tehnic al societății, Dan Petrescu, prezent astăzi la ședința de Consiliu Local, unde a explicat situația complicată a societății.

„În urma finalizării acestei măsuri (N.R.: ISPA) s-a făcut auditul final, când s-a constatat că avem niște nereguli în valoare de un milion 385 de mii de euro, sumă constituită astfel: un milion de euro ne-au imputat din cauza unor instrucțiuni care au fost date de OPCB care aparținea de Ministerul de Finanțe și coordonator ISPA la momentul respectiv pentru care am avut obligația să ne punem în contractele de lucrări. Aceste instrucțiuni au stat la baza contractelor de lucrări. Pe parcursul derulării ISPA s-a modificat jocul, iar aceste cheltuieli au fost deja  făcute, nu mai puteau fi recuperate. Acest lucru ne este imputat nouă și pentru care plătim. Ăsta e grosul, restul s-au adunat din cauza neplății către constructori, mai ales pe partea de Reșița și acei constructori aveau dreptul să facă o revendicare de extidere și pentru asta am fost penalizați cu încă vreo trei sute de mii de euro, lucru care nu ni s-a datorat nouă în întregime, a explicat Dan Petrescu, directorul tehnic al Aquacaraș.

Programul european, în pericol!

Acesta a adăugat că din această cauză societatea s-a ales cu poprire pe conturi și riscă executarea silită. „Problema nu este aceea că ne vor vinde nouă scaunele sau mașinile de lucru, ci faptul că vom pierde finanțarea, în sensul că băncile nu ne acordă bani. Această executare a speriat băncile, nu vom putea obține cofinanțarea. Am primit și notificare cum că ni se va sista întreaga finanțare. Cofinanțarea noastră trebuia să fie de 6,7 miliarde. Există riscul mare să rămânem și fără apă, nu pot spune ce se va întâmpla, funcționarea va fi întreruptă la un moment dat, a subliniat directorul. Cert este că soluția trebuie găsită în regim de urgență, până cel târziu săptămâna viitoare. În acest sens, reprezentanții Aquacaraș au cerut sprijinul administrației locale pentru a garanta eșalonarea datoriei. Oficialii societății de apă-canal susțin că pot achita suma, însă în tranșe, nu așa cum își dorește ANAF, cu banii jos, puși deodată.

Primarul Stepanescu se mai gândește. Acesta spune că municipalitatea nu este acționar majoritar și tocmai din acest motiv cei de la județ ar trebui să găsească soluția.

„Suntem acționari minoritari, vom anunța și acționarul majoritar de la societatea județeană cu sediul în Reșița despre această situație.  Ei au blocate o serie de bunuri, scoase la licitație chiar, inclusiv sediul lor, o serie de terenuri, mijloace fixe, și nu numai, și atunci ar trebui făcut ceva împreună cu acționarul majoritar, pentru că nu au un Plan B. Ei cer de la Primăria Reșița garanții, care pot fi oferite și de alte instituții, de acționarul majoritar, a declarat primarul Mihai Stepanescu.

Acesta a adăugat că va analiza situația împreună cu juriștii primăriei să vadă dacă este legal să gireze operatorul de apă-canal.


Comments

  1. gyon0101 says:

    am o intrebare .aqua caras ce nebuloasa e ?particulara sau de stat?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/