Săptămâna trecută, Guvernul Ponta a decis ca statul să renaționalizeze Uzina Constructoare de Mașini din oraș, astfel că acum se pune la bătaie planul ce trebuie urmat în perioada imediat următoare.
Deși șansele ca UCMR să iasă din insolvență sunt aproape nule din cauza datoriilor de milioane pe care societatea încă le are la firmele cu care a colaborat în decursul anilor, oficialii de la centru vin astăzi în teritoriu pentru o analiză la fața locului. Șeful Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului, Adrian Volintiru, vine însoțit de Remus Borza, proprietarul Euro Insol, firma ce gestionează până la insolvenţa societății reșițene. La sediul UCMR se vor purta discuții și cu principalii oameni politici din județ, lideri ai USL.
Primele reacții la cald
Contactați de reporterii Express de Banat, imediat după ce Guvernul Ponta a aprobat memorandumul prin care statul român să devină acționar majoritar la UCMR, liderii USL, Ion Mocioalcă (PSD) și Sorin Frunzăverde (PNL), au comentat decizia Guvernului Ponta.
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a explicat faptul că, odată aprobat Memorandumul, procesul prin care statul devine acționar majoritar al UCMR, procesul de etatizare, a demarat. „UCMR-ul este pe undeva mecanicul-șef al sistemului hidroenergetic românesc. Statul român și-a asumat această măsură, așa cum am anticipat și eu, pentru că este de importanță națională”, a precizat pentru Express de Banat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Oficialii cărăşeni susţin că, prin această hotărâre, Guvernul vrea să salveze UCMR-ul, nu să îl naţionalizeze. ,,Există un Memorandum care a obţinut avizul tuturor ministerelor implicate şi, în cele din urmă, a fost aprobat, însă toată această procedură nu este încheiată încă. După părerea mea, este o chestiune simplă: datoriile uriaşe au fost achitate sau transformate în acţiuni. Partea bună este că se vor salva toate locurile de muncă existente în uzină, ceea ce înseamnă un lucru foarte bun pentru judeţ. Eu am insistat în Guvern pentru salvarea companiei şi susţin că era o soluţie legală ca cei mari să se implice în salvarea UCMR-ului”, a declarat pentru Express de Banat deputatul Ioan Mocioalcă, vicepreședintele PSD Regiunea de Vest.
Concluziile vor fi date publicității în cursul zilei de astăzi.
Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!
de Voluntaru asta n-am auzit dare de apreciat voluntariatu. In schimb Borza salveaza si solveaza UCMR pe bani grei si nu se mai satura de insolventa. ” Îmi depun mandatul la sfârșitul lunii ianuarie. Mi-am făcut datoria față de UCMR, față de țară, fără să fur vreun leu!”, a declarat dezamăgit reprezentantul firmei Euro Insol, cea care mai administrează și compania Hidroelectrica, atât de necesară societății reșițene. Ce o sa spuna azi dezamagitu? Mai spunea in ianuarie ca: „S-au făcut disponibilizări anul trecut, însă momentan nu se întrevăd altele. Un lucru este cert. Societatea a reușit să încheie anul trecut pe profit, ceea ce este o premieră, după 2001, anul privatizării ei”, a declarat administratorul judiciar Remus Borza în exclusivitate pentru Express de Banat. In aprilie citeam ca: În urma înmânării preavizelor și expirării lor, în uzină mai rămân 1600 de angajați. In iulie s-au mai dus acasa 850. „Eu pot să îi asigur pe salariați că pe data de 30 septembrie vor reveni la lucru”, a declarat Cosmin Ursoniu. Daca vine Voluntaru si cu Borza inseamna ca au vesti bune. AR trebui sa le comunice asta resitenilor ingrijorati de la balconul Prefecturii.
Borza are sacul plin de solutii si solventi de parca ar fi Rabinul din banc. Ce analiza la fata locului sa mai faca? Nu stie ce e la UCMR? N-are incredere in marionete? Sau trebuie sa vada si Volintiru activele sa vada ce e de valorificat? Si-apoi sa imparta, una mie, una tie… salutari la Primarie?
La aceasta intalnire ar fi trebuit sa participe si doamna ministru a Muncii, pentru a explica ce inseamna cifra de 960 care potrivit altora nu exista. Poate explica si contextul includerii in zona bugetarilor. http://www.antena3.ro/romania/val-de-disponibilizari-in-toata-tara-mii-de-romani-vor-ramane-fara-loc-de-munca-ce-a-declarat-ministrul-muncii-despre-disponibilizari-221306.html
discutii la nivel inalt? masonul Borza in judetul masonului Frunzaverde care da presa in judecata. nu presa hidraulica si nici presa locala. Ce-ati scris saptamana trecuta: Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, a explicat faptul că, odată aprobat Memorandumul, procesul prin care statul devine acționar majoritar al UCMR, procesul de etatizare, a demarat. „Săptămâna viitoare va veni președintele AVAS-ului alături de Remus Borza, președintele Hirdoelectrica, pe care eu îi voi primi și împreună ne vom întâlni cu conducerea UCMR-ului pentru a stabili în detaliu cum vom proceda în continuare. Dar acel proces prin care statul va deveni majoritar la UCMR SA este practic, de acum, ireversibil. UCMR-ul este pe undeva mecanicul-șef al sistemului hidroenergetic românesc. Statul român și-a asumat această măsură, așa cum am anticipat și eu, pentru că este de importanță națională”, a precizat pentru Express de Banat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Despre programul “primirilor” nu stiti nimic? Ca-n rest stiti tot. Ce e insolventa, ce e nationalizare, cum se da bataie planului