Soarta românilor trecuți de 65 de ani: izolați pentru 3 luni la domiciliu. Propunerea aparține șefului de la „Matei Balș”

Lucrurile încep să se complice pe frontul luptei duse împotriva coronavirusului, în care sunt implicați responsabilii în domeniu, guvernanți și specialiști.

Săptămâna aceasta este posibil să se clarifice multe dintre zvonurile care circulă în ultimul timp în legătură cu luarea de noi măsuri restrictive împotriva persoanelor în vârstă.

Săptămâna trecută, Adrian Streinu-Cercel, managerul de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balş”, avansa câteva măsuri care au trezit ilaritate chiar și în cercurile medicale. Una dintre propunerile sale, care vizează persoanele trecute de 65 de ani, peste 3,5 milioane, se referă la „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.

În această situație: „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte, fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale”. Streinu-Cercel nu se oprește aici și vorbește de o altă grupă de risc apărută între timp, cea a persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, caz în care se impune o izolare totală, acolo unde activitățile serviciului pot fi prestate și de la domiciliu.

Reacțiile nu au întârziat să apară, unii s-au grăbit să-l arate cu degetul și să-l acuze că ar face jocul celor din PSD. Numai că, odată cu aceste controverse, cu trei zile înainte de Paște, a apărut în spațiul public o declarație oarecum asemănătoare a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care spunea: „Ne-am gândit efectiv și la niște metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul în care sa vină cineva și să aibă grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție”.

Mai mult de atât, Nelu Tătaru a numit și câteva dintre posibilele locații ce ar urma să primească pensionarii trecuți de 65 de ani, în cazul în care acest proiect va deveni viabil: „Sunt într-adevăr puține spații, dar când este stare de urgență și cazurile continuă și ei trebuie protejați și nu-și mai găsesc liniștea în niciun caz la ei, atunci spațiile le vom găsi, în hoteluri, rechiziționate sau nu, contra cost sau nu”.

Este adevărat, ministrul a negat ulterior cele spuse, însă înregistrările audio-video au rămas, semn că ele nu au fost aruncate întâmplător în spațiul public.

În cazul în care un astfel de scenariu sumbru va fi pus în practică, ar fi imposibil ca autoritățile reșițene să rezolve situația. În municipiul reședință de județ nu sunt mai mult de 3.000 de locuri de cazare – aici intrând hotelurile și internatele școlare – isuficiente pentru carantinarea celor 13.000 de pensionari cu vârste de peste 65 de ani. În acest caz, soluția ar fi ca aceștia să fie duși departe de casă, cel mai probabil la Băile Herculane!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/