„Veștile rele nu se mai termină, dar asta le întrece pe toate! De parcă nu era destul de masacrat, în loc să crească zonele interzise la tăiere, Romsilva intenționează să scadă masiv suprafața strict protejată din Parcul Național Semenic – Cheile Caraşului“, a anunţat azi Agent Green. Vor urma amenzi de la UE de 100.000 euro pe zi?
Deși normele internaționale nu permit exploatări în parcurile naționale, în draftul propus astăzi, dezvăluie Agent Green, Romsilva reduce suprafața strict protejată a parcului de la 47,5% la numai 32%!
„RNP Romsilva își dorește mai multe exploatări în interiorul Parcului Național, iar Ministerul Mediului – România urmează să îi îndeplinească acest deziderat. După ce timp de 14 ani membrii consiliilor științifice au luptau pentru salvarea biodiversității și s-au declarat împotriva tăierilor agresive în aria naturală, RNP Romsilva vine cu o variantă de plan de management care permite exploatări în interiorul rezervațiilor și care diminuează drastic zonele protejate din PN Semenic“, detaliază reprezentanţii organizaţiei de mediu.
Conducerea de la București a Romsilva a nominalizat o echipă de silvicultori pentru a elabora un nou plan de management, care urmează să fie promovat Ministerului Mediului. „Dacă forma actuală va fi acceptată, soarta Parcului Național Semenic-Cheile Carașului va fi pecetluită“, consideră ONG-ul care se luptă pentru protejarea pădurilor României.
Investigatorii Agent Green susţin că au obţinut în exclusivitate acest plan, ale cărui principale direcții sunt trasate de interesele financiare ale RNP, interese care ar urmări doar exploatările și profiturile din vânzarea masei lemnoase.
Agent Green a sintetizat în trei puncte efectele implementării acestei variante de plan de management.
„1 – Suprafața zonei de protecție strictă și integrală a scăzut cu 5527 ha față de propunerea avizată în anul 2013 de Consiliul Științific și recomandată de Academia Română-filiala Timișoara. Dacă în anul 2013 zona de protecție strictă și integrală însuma 17.299 ha ( 47,5%), varianta de anul acesta reduce zonarea la doar 11.771 ha, adica 32% din suprafața parcului (pagina 10). Cu alte cuvinte, o suprafață de teren mai mare decât cea a orașului Reșița a rămas victimă în fața drujbelor flămânde.
2 – Rezervația Bârzăvița va cadea sub lama drujbelor. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a favorizat tăierile în rezervație, mascând exploatările și extragerea de material lemnos prin utilizarea unui limbaj tehnic și ambiguu. Activitățile permise în interiorul rezervației sunt încadrate ca fiind „cercetări privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru gradinărit (selectarea arborilor de extras, stabilirea căilor de colectare, a tehnologiilor utilizate etc.) și măsuri de management specific”. Cu alte cuvinte cheia în care trebuie citite aceste rănduri este următoare: „stabilirea căilor de colectare” = amenajarea de căi de acces pentru TAF-uri, „selectarea arborilor de extras” = exploatare forestieră mascată, „cercetari privind aplicarea tratamentului de transformare a arboretelor echiene spre codru grădinărit” = exploatare forestieră mascată. (pagina 104). În realitate echipa de silvicultori, care a elaborat planul de management, a urmărit facilitarea lucrărilor de exploatare forestieră în Rezervația Bârzăvița, care a fost în trecut înclusa în protecție strictă și integrală de către fostul Consiliul Științific și de către ICAS București.
3 – Rezervațiile Cheile Carașului și Buhui Mărghitaș vor fi afectate parțial de exploatări forestiere. Echipa de silvicultori, care a realizat planul de management, a exclus din zona de protecție strictă și integrală anumite parcele de teren, acolo unde există posibilitatea de extragere a unui volum mare de lemn de cea mai bună calitate. Excluderea va permite în viitor exploatarea forestieră“, anticipează Agent Green.
Preşedintele organizaţiei de mediu, Gabriel Păun, trage şi un alt semnal de alarmă. „Dacă planul diabolic al Romsilva va fi dublat de minister, atunci am luat în calcul și varianta sesizării Comisiei Europene pentru a taxa aspru acest avânt nechibzuit al României. Polonia a încercat anul trecut același lucru în Parcul Național Bialowieza și a fost imediat băgată în procedura de infringement, Curtea Europeană de Justiție atenționând că amenda este de 100.000 euro zilnic”, avertizează Gabriel Păun.
Sursă foto: banatfm.ro