Soarta animalelor abuzate este pecetluită în Caraș-Severin! Poliția Animalelor, legată de mâini!

cal subnutrit

În județul ministrului Marcel Vela, cel care a înființat Poliția Animalelor, instituția are mâinile legate. Constată, amendează, dar nu are posibilitatea de a salva animalele aflate în pericol. Activitatea este sabotată chiar de Consiliul Județean!

La finalul lunii martie, proprietarul unei stâne din apropierea comunei Sacu a fost amendat cu suma de 34.000 de lei. Poliția Animalelor a găsit circa 200 de animale în niște condiții greu de imaginat. „În urma verificărilor s-a constatat că cele aproximativ 160 de ovine, 30 caprine, 3 ecvine și 10 patrupede canine nu beneficiază de suficientă hrană și apă, nu le-a fost acordată asistență medicală obligatorie, iar o parte dintre acestea nu sunt identificate prin microcipare.”, se arată în raportul întocmit de Poliția Animalelor.

CITEȘTE ȘI: Proprietarul unei stâne din Caraș-Severin, amendat cu 34.000 de lei!

În mod normal și în conformitate cu prevederile legale, toate animalele ar fi trebuit confiscate, aceasta fiind practic salvarea lor. Doar că… unde să le duci? „Polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile sau încredințarea lui unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii.”, spune Legea 205/2004. Aceeași lege spune că obligația de a înființa un astfel de centru sau să încheie contracte cu astfel de centre publice sau private aparține Consiliul Județean.

lege adaposturi animale

În aceeași lege se vorbește și despre obligația ce revine polițistului în momentul în care găsește animale ținute în condiții improprii.

obligatie politia animalelor

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Concret, Biroul pentru Protecția Animalelor are doar sarcina de a identifica astfel de cazuri și de a emite ordin de plasare, nu de a organiza centrele unde animalele să poată fi găzduite. Nici întreținerea acestor centre sau plata facturilor în cazul unor adăposturi private nu cade în sarcina Poliției, ci ea revine tot Consiliului Județean.

În Caraș-Severin însă nu există niciun astfel de centru. Nu există nici măcar vreun contract încheiat cu un adăpost public sau privat. Practic instituția încalcă la ora actuală Legea 205/2004, diminuând rolul Poliției Animalelor. Așa cum s-a întâmplat și în cazul stânei de la Sacu, animalele vor rămâne tot în ograda proprietarului care și-a bătut joc de ele.

În urma unei solicitări pe care am făcut-o la începutul lunii mai, Consiliul Județean Caraș-Severin ne-a anunțat că instituția „nu deține un adăpost pentru animalele aflate în situație de pericol și de asemenea nu are în derulare un contract cu un adăpost autorizat de animale unde să poată plasa prin ordin animale ce se află în situație de pericol pe raza județului nostru.”.

Consiliul Județean a avut un contract cu un adăpost destinat exclusiv bovinelor, dar și acela s-a încheiat în 31 decembrie 2022. Acolo au fost duse la un moment dat două bovine pentru care Biroul pentru Protecția Animalelor a emis ordine de plasare. „În momentul de față, Consiliul Județean Caraș-Severin nu are în custodie niciun animal.”, se mai arată în informarea primită de redacția noastră la începutul lunii mai.

Între timp nu s-a schimbat nimic. Nu s-a conturat înființarea unui astfel de centru, la fel cum nu a apărut niciun contract nou prin care animalele abuzate să poată fi preluate. Și cum sancțiune pentru nerespectarea legii în această speță nu există, salvarea viețuitoarelor va rămâne în continuare la finalul listei de priorități…

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/