Șmenarii și milionarii de carton au prioritate la Herculane! Adevărații investitori stau cu milioanele blocate!

Pentru infractorii cu gulere albe s-a putut înstrăina orice, pentru cârciumari și bișnițari s-a autorizat orice fel de construcție, chiar și în parcul din centrul stațiunii! Pentru adevărații investitori însă, se pun doar piedici!

Bijuteriile arhitectonice din Băile Herculane au fost pasate mai bine de două decenii de la unul la altul într-un circuit infracțional investigat abia acum de procurorii DIICOT. La un moment dat, parte din clădirile de patrimoniu ajunseseră amanetate la cămătari. Nimeni nu a fost interesat atâta vreme de reabilitarea lor și de repunerea în circuitul turistic. În ultimii ani însă, au apărut și investitori serioși, care au făcut la modul concret ceva pentru turismul balnear românesc. Iar investițiile de la hotelurile Afrodita, Minerva și Diana, astăzi resorturi de lux, sunt cele mai bune exemple în acest sens. La fel de spectaculoasă e anunțată și renașterea lui „Decebal”, hotelul impunător din centrul istoric al stațiunii. Investitorul are pregătite peste 5 milioane de euro, numai că banii stau blocați în conturi.

CITEȘTE ȘI:

Hotel de 5 stele la Băile Herculane! Milioane investite în ruina „Decebal”!

Express de Banat anunța în urmă cu un an achiziționarea hotelului de către firma omului de afaceri clujean Nicolae Căpușan (foto), SC TI Trust Invest SRL, și dezvăluia totodată intențiile acestuia: o investiție de multe milioane de euro pentru transformarea unei ruine, cum este astăzi, într-un hotel de cinci stele. Era avansat și un termen pentru inaugurare: 1 ianuarie 2018. Au trecut opt luni, iar imobilul se află în aceeași stare deplorabilă. Nicolae Căpușan a explicat pentru wall-street.ro de ce a cumpărat hotelul din Herculane, dar și motivele care blochează deocamdată investiția. „Nu am sesizat în ce mă bag! Ideea este că atunci când am mers acolo, dus de fiul meu, am venit înapoi plângând. Mi-am spus că nu se poate, ca român, să stai nepăsător la ce se întâmplă acolo. După opt luni am depus documentele pentru continuarea proiectului de reabilitare a hotelului; în trecut s-a făcut partea de structură și am dorit să continui. Legea îmi permite, însă dat fiind faptul că proiectul este din 2003, nimeni nu-și asumă responsabilitatea să-mi dea autorizația pe litera legii”, a spus antreprenorul pentru sursa citată.

Practic, din ce explică investitorul, startul lucrărilor e întârziat de birocrație. Dar la ce mafie a lucrat în Băile Herculane, n-ar fi exclus să mai fie și altceva decât birocrație!

„Primăria mi-a respins proiectul, mi-a spus să o iau de la început că a trecut prea mult timp. Am dat o mulțime de bani pe expertiză… dar degeaba. La minister mi-au spus că un aviz o să îl iau peste un an de zile, pentru că în București sunt zeci de documente care stau la rând la comisie. Și un proiect precum Decebal va necesita 2-3 comisii, care se schimbă destul de des, deci… este haos, nu știu să îi dau data de finalizare, din păcate, dar vom lupta până când vom reuși”, a mai declarat Nicolae Căpușan.