Timișoara va găzdui anul viitor, în anul titlului Capitalei Europene a Culturii, conferința Smart Diaspora – Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Miercuri, la sediul Guvernului României a avut loc evenimentul de lansare a acesteia, în care au fost anunțate principalele date stabilite în proiectul considerat major pentru diaspora românească.
Conferința Smart Diaspora – Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat va avea loc la Timișoara între 11 și 13 aprilie 2023. La conferința de lansare a evenimentului au participat premierul Nicolae Ciucă, miniștrii Educației și Cercetării, reprezentanți ai Academiei Române, președintele în exercițiu al Alianței Timișoara Universitară, rectorul UVT Marilen Pirtea, directorul general UEFISCDI Adrian Curaj și alți reprezentanți ai instituțiilor organizatoare.
„Proiectele de viitor vizează susținerea centrelor de competență, a cercetătorilor români, din țară dar și din diaspora. Este o inițiativă cu beneficiu dublu, în jurul cercetătorilor din diaspora urmând să se cristalizeze proiecte și măsuri antreprenoriale importante. Aveți în Guvernul României un aliat de nădejde, pentru reușita acestui proiect major al diasporei științifice românești, organizat la Timișoara în 2023.”, a spus premierul Nicolae Ciucă.
„Felicit Alianța Timișoara Universitară pentru că este din nou în avanscena coagulării comunităților universitare puternice, de această dată prin evenimentul dedicat diasporei românești, în 2023, anul în care Timișoara va fi epicentrul cultural al Europei.”, a completat Ligia Deca, ministrul Educației.
Conferința are ca scop promovarea valorilor românești în lume și închegarea unor relații strânse cu românii de peste graniță. La Timișoara vor fi invitați peste o mie de români din diaspora, alături de prietenii și colegii lor din țară, în cadrul unor dezbateri și workshop-uri organizate de cele patru universități publice timișorene. Între temele care vor fi abordate se numără știința la frontiera cunoașterii; frontieră tehnologică și inovare; provocarea digitalului; sustenabilitate, securitate și reziliență pentru cetățeni și comunități; antreprenoriat (social, tehnologic, cultural); știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate; universități europene prin ochii smart diaspora;
sectorul neguvernamental – provocări de cercetare.
„Evenimentul de astăzi este organizat de Alianța Timișoara Universitară împreună cu UEFISCD, cu sprijinul consistent al Guvernului României și, mai ales, al prim-ministrului. Constantin Brâncuși spunea: «Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face». Iată că a venit din nou rândul Timișoarei pentru a arăta că are toate resursele culturale și științifice pentru a realiza proiecte mari. Timișoara este un oraș multietnic, multicultural, cu o bogată istorie central-europeană, cu o comunitate de 45.000 de studenți și cercetători, care îmbogățesc viața culturală și orientează viitorul orașului. Suntem onorați să găzduim acest mare eveniment al României, anul viitor.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
Evenimentul internațional de referință pentru legătura românilor din diaspora cu societatea românească este organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, sub egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, de către Alianța Timișoara Universitară (ATU) – formată din cele patru universități publice din Timișoara, UVT, UPT, UMF și USAMVB -, alături de UEFISCDI, cu participarea Academiei Române.