Slujba de Florii, asistată doar de sfinții care împodobesc zidurile bisericilor

Perioada dificilă pe care o traversăm duce chiar și la adaptarea obiceiurilor. Așa se face că până și cele mai importante slujbe bisericești din an sunt săvârșite într-un regim special.

Astăzi în biserici răsună cântarea: „Învierea cea de obşte mai înainte de Patima Ta încredinţând-o, pe Lazăr din morţi l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta şi noi, ca pruncii, semnele biruinţei purtând, Ţie Biruitorului morţii strigăm: „Osana Celui dintru înălţime, bine este cuvântat, Cel ce vine întru numele Domnului.” „Din păcate, astăzi cântarea este îngânată doar în gând de credincioșii noștri, pentru că la slujba din biserici vor asista doar sfinții ce împodobesc zidurile. Și năjduim că aceste momente de întristare și frică, produse de molima ce stăpânește toată lumea, vor trece”, ne spune preotul Petru Berbentea.

Din cauza pandemiei de coronavirus, slujbele din biserică, fie ele și dedicate celor mai însemnate sărbători, vor avea un regim special. Însă toate obiceiurile vor fi respectate cu strictețe, ne mai spune preotul Berbentea. „Ce vom face astăzi, dar și în zilele ce urmează? Vom săvârși toate slujbele îndătinate, chiar dacă suntem singuri în lăcașul închinat Lui Dumnezeu. Vom sfinți ramurile de salcie, ca orice creștin ce vine să poată duce acasă ramură tradițională de Florii. Cum vom proceda? În primul rând rugăm credincioșii să înțeleagă faptul că sunt condiții speciale și că trebuie să ne comportăm pe măsură”.

Dat fiind faptul că oamenii nu pot participa în biserică la Utrenie, la Sfânta Liturghie și Vecernia de Florii, voluntarii bisericii vor împărți ramurile de salcie după încheierea slujbei. Ramurile vor fi împărțite în mai multe locuri din curtea bisericii, credincioșii trebuind să respecte distanța dintre ei, conform legii. „Avem ramuri de salcie pentru toți cei doritori și tocmai de aceea insistăm să fie păstrată ordinea și liniștea. Să ducem acasă cu bucurie vestea că Hristos a intrat în Ierusalim și să ne pregătim pentru săptămâna ce urmează. Și, mai ales, să nu uităm că NU SUNTEM SINGURI, PENTRU CĂ DUMNEZEU ESTE CU NOI. Vă doresc o săptămână binecuvântată”, a mai transmis preotul Petru Berbentea.