Situl arheologic de la Parța, pus pe harta turistică a Timișului

Consiliul Județean pune un nou punct important pe harta turistică a Timișului. Este vorba de situl arheologic de la Parța, care va primi finanțare europeană. Peste 660.000 de euro vor fi investiți în valorificarea lui și crearea unui muzeu, la doar câțiva kilometri de Timișoara. Finanțarea este asigurată printr-un proiect, în cadrul Programului Interreg România-Republica Serbia 2014-2020. 

„Suntem în linie dreaptă cu un nou proiect menit a dezvolta turismul în județul nostru. Profităm din plin de fondurile europene și investim bani pe toate domeniile importante ale comunității noastre. Acum vorbim de turism, un sector ignorat până de curând, dar cu potențial enorm. Avem ce oferi turiștilor, dar multe dintre aceste obiective trebuie să le punem la punct. Am făcut deja pași mari. Putem aminti aici de eforturile depuse în Margina, prin crearea unui brand turistic în zonă sau de reabilitarea și transformarea în spațiu muzeal a Conacului Mocioni din Foeni”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Județul Timiș a fost selectat să implementeze proiectul pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Bana, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Detalii despre proiect, materiale informative și de promovoare vor putea fi accesate pe pagina web, realizată de Consiliul Județean. De asemenea, instituția va organiza conferințe tematice. Muzeul Național al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiș, va contracta proiectarea și execuția punctului muzeal de la Parța. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii de secol 13.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la târguri și către agențiile de turism.

banner 970 x 250