Prețul unui metru cub de lemn de foc a crescut alarmant în ultimii ani. Locuitorii din zonele unde singura sursă de de încălzire a locuinței este lemnul, întâmpină greutăți în a-și achiziționa materialul lemnos necesar pe timpul iernii.
Locuitorii din orașul Anina se confruntă cu o problemă paradoxală. Deși pică pădurea pe ei, aceștia nu mai au de unde să-și achiziționeze material lemnos pentru foc. Primarul orașului Anina, Gheorghe Românu, trage un semnal de alarmă, și asta pentru că, din cauza acestui deficit de material lemnos, există posibilitatea ca furturile din fondul forestier să crească în următoarea perioadă.
„Am făcut o adresă atât la Direcția Silvică, cât și la Ministerul Mediului. Direcția Silvică spune că așa e regulamentul primit de la București, iar Ministerul Mediului ne-a răspuns că așa s-a dat hotărârea de Guvern în septembrie și că nu mai are ce să facă și să ne adresăm agenților economici din zonă și care au lemn. Populația nu se poate adresa acestor agenți economici, pentru că ei au oferte din partea italienilor, în primul rând, de a vinde cu aproape 100 de euro metrul cub de lemn de foc. Or, nimeni nu vinde lemnul cu un preț mai mic decât are oferta din altă parte. Și atunci normal că nimeni nu îmi dă 400 de lei pentru un metru cub. La Direcția Silvică ne-ar fi costat 150-180 de lei, cât ar fi pe piață. În fiecare an, începând din septembrie și până în februarie, există loturi de lemn pentru populație. Mereu s-au gândit și la populație. Dar acum e normal să se înmulțească furtul de lemne de foc. Cum să se încălzească oamenii? Am cuptor și nu am lemne. Stau cu banii și nu am cum să îmi cumpăr lemne. Nu pot să cumpăr cu 400 de lei”, declară edilul orașului Anina.
Instituțiile din orașul de la poalele Munților Aninei nu vor avea probleme de acest fel, Primăria având câteva pășuni împădurite și în urma amenajamentului silvic a fost obținută cantitatea necesară de material lemnos pentru această iarnă. „La unitățile din subordinea noastră, am identificat încă de anul trecut pășuni de-ale noastre foarte împădurite, am făcut amenajamentul silvic, am primit aprobare de la ITRSV, de la Garda Forestieră, am luat prin contract Ocolul Silvic Anina și ne-am făcut singuri parchet, pe care cu o firmă specializată am început să îl exploatăm, avem un parchet de 400 de metri cubi. Așa pot să asigur stocul la instituțiile noastre, precum și la azilul de bătrâni. Cam 110 i-am asigurat pentru azilul de bătrâni, mai avem cam 100 de metri cubi avem de exploatat. Nu avem voie să îl valorificăm, ci să îl folosim doar pentru instituțiile noastre”, a mai spus primarul Gheorghe Românu.
De partea cealaltă, cei de la Direcţia Silvică din Caraş-Severin declară că vând lemnul de foc cu prioritate populaţiei în scopul încălzirii locuinţelor, lemnul fasonat (din toate sortimentele) pus pe piaţă de Direcţia Silvică din Caraş-Severin în acest an reprezentând doar 12% (80 mii mc) din volumul total de lemn valorificat din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Direcția Silvică (670 mii mc), restul de 88% fiind valorificat către agenţii economici ca masă lemnoasă „pe picior”, conform prevederilor HG 924/2015.
Lemnul de foc pe care Direcția Silvică îl pune în vânzare provine din activitatea de exploatare cu utilajele proprii, fiind disponibil eșalonat, în funcţie de ritmul exploatării şi sortării materialului lemnos, în depozite sau la drum auto forestier. „În ce privește lemnul de foc pentru localitatea Anina, din luna august Ocolul Silvic din localitate a pus la dispoziția populației întreaga cantitate de lemn de foc rezultată din activitatea de exploatare, astăzi neexistând cereri de lemn de foc nesoluționate. La Ocolul Silvic Anina cantitățile de lemn posibil de recoltat au fost reduse în timp din cauza înființării ariilor naturale protejate, fiind interzise tăierile de lemn pe suprafețe însemnate, pe raza localității existând suprafețe însemnate de pădure cuprinse în Parcurile Semenic – Cheile Carașului și Cheile Nerei – Beușnița. Populația trebuie sa înțeleagă faptul că sunt limitate cantitățile de lemn de foc pe care Direcția Silvică poate să le pună pe piață până la finele anului și în niciun caz nu putem acoperi necesarul la nivelul întregului județ, cererile acestora trebuind să se orienteze și către operatorii economici care au cumpărat de la Direcția Silvică lemnul pe picior, întrucât lemnul pe picior odată achitat Direcției Silvice trece în proprietatea operatorilor economici, aceștia hotărând destinația sortimentelor de lemn obținute din exploatare. Mai precizăm și faptul că lemnul de foc este pus în vânzare din ianuarie până în decembrie, cei care doresc putându-se aproviziona din timp, nu doar atunci când vine frigul”, a declarat pentru Express de Banat directorul comercial al Direcţiei Silvice Caraş-Severin, Dan Cîmpan.