Situație atipică în Caraș-Severin! Numărul accidentelor rutiere grave – cel mai mic din ultimii 10 ani!

Avalanșă de accidente rutiere mortale în țară. Numai weekendul trecut, peste 20 de persoane au murit în urma unor astfel de incidente pe drumurile României. Județul Caraș-Severin se poziționează în totală antiteză.

În primele 6 luni ale acestui an, pe drumurile publice din Caraș-Severin s-a înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere grave din ultimii 10 ani: 35 de accidente. În urma lor, 8 persoane au decedat și alte 27 au fost rănite grav, numărul victimelor fiind în scădere față de anul trecut cu 38,46% în cazul persoanelor decedate și 57,14% în cazul celor rănite grav.

Și numărul total al accidentelor cu victime înregistrate în județul nostru este într-o ușoară scădere cu 1,39%, 141 de accidente, de la 143 de accidente în prima jumătate a anului 2020 și 147 în aceeași perioadă din 2019, scăderi semnificative fiind înregistrate la numărul persoanelor decedate, 8 persoane în 2021, față de 13 în 2020 și 14 în 2019 și la numărul răniților grav: 27 de persoane în 2021, comparativ cu 63 de persoane în 2020 și 44 de persoane în 2019.

În schimb, a crescut numărul persoanelor rănite ușor ca urmare a acestor accidente rutiere, cu aproape 30%.

Cele mai multe accidente s-au produs pe rețeaua de drumuri naționale și europene.

Viteza excesivă, principala cauză

În ceea ce privește cauzele accidentelor rutiere, principala cauză rămâne nerespectarea regimului legal de viteză, aceasta reprezentând 27% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată, față de 32% în 2020 și 25% în 2019.

Următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere în Caraș-Severin sunt neacordarea priorității de trecere vehiculelor și faptul că șoferii au avut, în timpul condusului, alte preocupări care le-au atras atenția în mod periculos, precum folosirea telefonului mobil, fumatul, mâncatul la volan sau orice fel de ocupație care distrage atenția vizuală, cognitivă sau manuală de la condus.

10 dintre accidentele rutiere înregistrate în acest prim semestru au fost produse din cauza indisciplinei pietonilor, înregistrându-se o creștere cu 3 accidente față de anul trecut.

Alte 6 accidente rutiere au fost produse din vinovăția conducătorilor auto care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, mai puține însă decât în 2020 și 2019, când au fost înregistrate 9, respectiv 7 astfel de accidente rutiere.
În urma celor 6 accidente rutiere produse pe fondul consumului de alcool la volan, două persoane au decedat, două au fost rănite grav și alte 4 au fost suferit răni ușoare.

Din analizele efectuate s-a constatat faptul că a crescut numărul accidentelor rutiere produse în zilele de duminică, joi și vineri, în celelalte zile ale săptămânii accidentele scăzând.

În toată această perioadă, polițiștii rutieri și cei cu atribuții pe linie de poliție rutieră au acționat zilnic pe drumurile publice, pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, fiind desfășurate 1.331 de acțiuni punctuale, cele mai multe pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

În cadrul acestor acțiuni, polițiștii au constatat 380 de infracțiuni, cu 34 mai multe decât în anii trecuți, cele mai multe infracțiuni constatate fiind cele de conducere a unui autovehicul de către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală și refuzul ori sustragerea de la prelevarea probelor biologice – 112 și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei – 103.

De asemenea, polițiștii rutieri au aplicat 17.863 de sancțiuni contravenționale, cu 1.761 mai multe decât în 2020 și 297 mai multe decât în 2019, fiind reținute 968 de permise de conducere, cele mai multe pentru nerespectarea regulilor privind depășirea și retrase 365 certificate de înmatriculare, cele mai multe pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/