Situația romilor din Reșița, îmbunătățită printr-un proiect derulat în 4 state europene

Schimbul de experiență s-a dovedit de multe ori a fi cea mai bună metodă pentru implementarea unor proiecte de succes. La fel este și în cazul unui proiect inițiat de Primăria Reșița și dedicat incluziunii sociale a romilor. 

Un proiect derulat la nivel european și dedicat incluziunii sociale a comunității rome a ajuns la final. După un an și jumătate în care asociații, organizații și administrații locale din România, Italia, Bulgaria și Ungaria au colaborat, astăzi s-au tras concluziile.

Totul a început oficial în urmă cu un an, atunci când, tot la Reșița, se lansa proiectul intitulat „Network of cities which use CLLD principles and cultural activities to promote inclusion of the Roma in Europe”, finanțat prin Programul Europe for Citizen, Strand 2: Democratic engagement and civic participation, apel 2.2: Network of Towns. Valoarea totală a proiectului este de 150.000 de euro. Ținta sa a fost promovarea ideii de cetățeni egali incluși într-o societate europeană tolerantă și deschisă.

„Am implementat acest proiect pentru o perioadă de 18 luni cu scopul de a împărtăși experiențe în domeniul incluziunii romilor și a celorlalte grupuri vulnerabile. Este conferința finală de terminare a proiectului în care fiecare partener își prezintă rezultatele pe care le-a obținut în urma celor 18 luni de implementare, rezultate care constau în principal în influențarea politicilor locale atunci când este vorba de comunitatea de romi și grupuri vulnerabile, rezultate în domeniul dezvoltării și a schimbului de experiență între departamentele de Asistență Socială și a societății civile în cele 4 localități”, explică Daniel Grebeldinger, președintele Asociației „Nevo Parudimos” din Reșița, unul dintre organismele inițiatoare ale proiectului, împreună cu Primăria Reșița.

„Rezultatele proiectului ar fi în primul rând o bună cunoaștere a fenomenului de incluziune socială, așa cum el se desfășoară în statele membre, partenere în proiect, adică state din Uniunea Europeană: Italia, Ungaria și Bulgaria, modele de bune practici pe care colegii mei de la Asistență Socială le vor aplica în cadrul procesului de incluziune socială al municipiului Reșița. A fost foarte util. Ne-am îmbunătățit cunoștințele în ceea ce privește modalitatea în care să realizăm incluziunea socială, pe de altă parte, planul de acțiune pentru romi, un alt rezultat important al proiectului, care va îmbunătăți situația romilor din municipiul Reșița”, a declarat Valentin Florescu, reprezentantul Primăriei Reșița.

Prin implementarea proiectului s-a reușit crearea unui „Hub de incluziune”, în fiecare localitate parteneră: Reșița, Torino (Italia), Gyöngyös (Ungaria) și Isperih (Bulgaria). Au fost implicate instituții cu atribuții în domeniul protecției sociale, al educației și al promovării drepturilor cetățenilor, în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă reprezentanții comunităților defavorizate.

„La începutul proiectului, am avut planuri. A fost ca un test. După un an și jumătate, știm că sunt părți bune, dar și părți pe care trebuie să le îmbunătățim. Am reușit multe. Trebuie mereu să începem ceva. Odată ce oamenii văd, se implică și ei”, a mai spus Daniel Grebeldinger.

Municipalitatea reșițeană sprijină deja incluziunea socială prin Grupul de Acțiune Locală Reșița (GAL), format în urma asocierii cu ONG-uri, societăți comerciale și având drept obiectiv accesarea de fonduri europene pentru creșterea calității vieții cetățenilor din medii urbane defavorizate.

CITEȘTE ȘI: Romii din Italia, Bulgaria, Ungaria și România, de la egal la egal cu cetățenii europeni. Inițiativa pleacă de la Reșița! [FOTO]

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/