Situația finală a blocului explodat, direct la Ponta!

Expertiza financiară a blocului explodat este încă în analiza comisiei instituite în cadrul Consiliului Local. Oficialii au decis ca evaluarea financiară a pagubelor să se bazeze pe un studiu tehnic în detaliu. Termenul de finalizare estimat inițial a fost amânat pentru data de 21 octombrie, când se vor afla sumele necesare pentru fiecare detaliu în parte.

Aproximarea sumelor de care este nevoie pentru reabilitarea blocului explodat se va face pe etape. Vor fi analizate separat costurile la care se ridică reabilitarea structurii de rezistență, reabilitarea apartamentelor foarte grav avariate, precum și costurile pentru punerea în siguranță a etajelor superioare. Comisia de expertiză va stabili sumele, urmând ca acestea să fie prezentate separat Guvernului. Prin această metodă se speră scurtarea perioadei de punere în siguranță a blocului, pentru ca oamenii să se poată întoarce cât mai repede la casele lor.

În cazul în care Guvernul nu are posibilitatea de a aloca suma totală pentru reabilitare, oficialii vor cere ca măcar sumele necesare pentru siguranța structurii de rezistență să fie puse la dispoziție. În acest fel, clădirea ar fi sigură, iar locuitorii etajelor superioare s-ar putea întoarce la apartamentele lor.

,,Data de 21 octombrie este termenul final al studiului tehnic. Dorim să facem o expertiză pe etape, în detaliu, pentru a afla sumele concrete pentru fiecare, suma totală, suma pentru refacerea structurii de rezistență, suma pentru cele patru apartamente distruse complet, unde a picat plafonul, suma pentru etajele superioare, care nu sunt așa grav avariate etc. În cazul în care Guvernul nu ne va aloca pe loc suma totală pentru reabilitarea blocului, vom lucra treptat. Vom încerca să dispunem măcar de sumele necesare pentru punerea în siguranță a structurii de rezistență. În acest fel, majoritatea familiilor de la etajele superioare s-ar putea muta în mai puțin de un an”, a declarat Marius Bălean, membru al Comisiei de Analiză din partea Consiliului Local.