Sistemul electric învechit de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, pus la punct cu ajutorul specialiștilor de la Politehnică

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au cerut ajutorul specialiștilor de la Universitatea Politehnică pentru a pune la punct circuitele electrice ale unității medicale. Sistemul este subdimensionat, ceea ce face ca riscul procedurii unui accident să fie mare. 

Instalația electrică a spitalului este învechită, iar circuitele sunt suprasolicitate ca urmare a creșterii numărului de aparate folosite în cadrul procedurilor de tratament. Prin urmare, este posibilă oricând o defecțiune a întregului sistem electric ce deservește spitalul.

„Am asistat în ultimele luni la tragediile produse în câteva spitale din țară din cauza suprasolicitării sistemului electric. Colegii noștri fac în permanență verificări, dar circuitele electrice ale spitalului sunt învechite, sistemul electric este subdimensionat și există, ca peste tot de altfel, atunci când vorbești de clădiri vechi, posibilitatea producerii unui accident. Noi am vrut să preîntâmpinăm acest lucru și i-am rugat pe colegii de la Universitatea Politehnica să ne ajute. Acum sunt alături de noi specialiștii de la Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică care ne ajută să punem la punct sistemul electric al spitalului.”, a declarat Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

poza 2b

Specialiștii de la Politehnică, sub îndrumarea profesorului Sorin Mușuroi, au realizat un bilanț energetic, pe „intrare”, la toate cele trei faze, dar și pe fiecare fază în parte, pentru a stabili puterea efectivă totală. S-a făcut, de asemenea, și o analiză a imaginii termice obținute cu ajutorul unei camere de termoviziune. S-a descoperit un contact electric care ajunsese la o temperatură de 140 grade Celsius. Situația a fost remediată și urmează înlocuirea întregului panou de alimentare.

1000x100 (5)

„Specialiștii noștri au făcut o primă evaluare a întregului sistem și au venit cu propuneri de remediere. Este important să oferim tot sprijinul medicilor și pacienților, să răspundem cu toată deschiderea și responsabilitatea oricăror solicitări de ajutor care ar putea ușura lupta lor cu boala, să creștem împreună siguranța în spitalele noastre. Cred că implicarea Politehnicii în astfel de acțiuni este una firească, în care ne punem, cu toată dăruirea, cunoștințele și tehnologia în slujba comunității.”, a spus și Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

poza 1

În a doua parte a colaborării, specialiștii vor verifica secțiunile și panourile din fiecare clădire a spitalului ca să vadă solicitările electrice la care acestea sunt supuse. Pe baza acestor analize, urmează să fie luate mai multe măsuri de refacere a unor circuite sau de înlocuire a unor piese și trasee electrice.

Nu este prima dată când spitalul primește ajutor, ca urmare a subfinanțării unității medicale. Prin implicarea comunității, spitalul a primit donații de aparatură, alimente pentru pacienții internați, iar voluntarii au ajutat atât la modernizarea unor saloane, cât și la îngrijirea bolnavilor.