Aleșii locali ai PP-DD au colorat atmosfera la ședința care a avut loc astăzi. Aceștia au aruncat cu acuze dure la adresa celor care conduc CET 2010, scăpând din vedere anumite detalii care reglementează funcționarea societăților comerciale.
Două dintre proiectele de hotărâre care s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local au vizat societatea CET 2010. Acestea s-au referit la aprobarea bilanțului contabil și a contului de profit și pierdere, dar și la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Dezbaterea din sala de ședințe s-a transformat într-un adevărat haos, după ce aleșii PP-DD s-au declarat nemulțumiți de pierderea înregistrată în 2012 de societate, de 7,5 milioane de lei. Asta, în contextul în care administrația publică locală a investit milioane de euro în modernizarea sistemului de încălzire al oamenilor. În plus, consilierii PP-DD s-au arătat nemulțumiți și de modul în care a fost întocmit bugetul societății pe anul 2013, întrucât aceștia sunt de părere că numărul abonaților e în scădere. „Pun pariu că numărul de abonați va fi mai mic!”, a exclamat Florin Țurcaș, care a mai spus că nu i se pare firesc ca societatea să primească bani de la Primărie.
Ce spun cei acuzați
Cei din conducerea societății și a Primăriei Reșița i-au explicat că CET este o societate comercială, care își întocmește bugetul în funcție de venituri și cheltuieli și i-au asigurat că sumele prezentate în proiectul de hotărâre nu vor veni din bugetul local. „Noi aprobăm bugetul CET, care funcționează în regim de societate comercială”, a explicat viceprimarul Ioan Crina.
În plus, directorul societății, Constantin Tarbuzan, a precizat că sursa pierderilor nu poate fi identificată în milioanele de euro investite în modernizarea sistemului care îi încălzește pe cetățeni. Acesta spune că sistemul cel vechi e cel care a adus minusurile în bugetul societății, întrucât centralele de cartier sunt funcționale de abia din ultima parte a sezonului rece, atunci când au existat pierderi de numai 600.000 de lei din suma prezentată în raport. „Ca de obicei, nu înțelegeți nimic!”, a concluzionat viceprimarul Ioan Crina, adresându-se aleșilor locali ai PP-DD.
O expertiza…. la solicitarea puterii:
http://www.ziare.com/preturi/utilitati/peste-jumatate-din-locuintele-din-romania-au-centrale-termice-1231720
pe scurt:
“In ultimii patru ani, la nivel national, costul de facturare al Gcal a
crescut, in medie, cu 71%”, a declarat Catalin Draguleanu, Country Sales
and Operation Manager al companiei. Cele mai mari cresteri ale
tarifelor la energia termica din perioada 2008 – 2012 s-au inregistrat
in judetele Covasna (+245%), Caras Severin (+210%), Constanta (+187%),
Neamt (+168%) si Giurgiu (+154%).