Sistemul de desecare și drenare din Banat va fi refăcut cu bani din PNRR. Anunțul făcut la Timișoara de ministrul Agriculturii

adrian oros
untitled design set 970x90 px

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost vineri, la Timişoara, fiind invitat să participe la constituirea grupului de lucru care vizează gestiunea integrată a apei și solului în agricultură. Specialiștii, între care 30 de fermieri din județul Timiș, vor căuta soluții pentru finanțarea sistemelor de irigații, dar și a celor de desecare și drenare a apei. 

„Ne propunem prin întâlnirea de astăzi pentru strategia privind sistemele de desecare-drenaj să continuăm studiul început anul trecut de universitate (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului) și Clubul fermierilor și să fundamentăm lucrările de desecare-drenaj din PNRR. Au mai rămas 326 de milioane de euro pentru componenta desecare drenaj pentru care ne aflăm aici.”, a spus Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

Există și un plan B, în cazul în care nu s-ar finanța prin acest program refacerea structurii naționale de irigații. Ministrul speră într-o eventuală finanțare din bugetul statului. Potrivit lui Oros, până în august 2026, acele ministere cărora li s-au aprobat proiecte prin PNRR vor trebui să cheltuiască „foarte multe miliarde”.

untitled design set 970x90 px

„Dacă nu ar fi fost PNRR-ul, acele ministere ar fi avut în fiecare an bani pentru investiții. Și pe baza unui exercițiu de logică foarte simplu, banii care s-ar fi cuvenit acestor ministere, vin spre altele care nu au fost multe proiecte pe PNRR, astfel încât să poată fi finanțate și prioritățile care nu au fost cuprinse în PNRR. Eu mă aștept ca în următorii ani, infrastructura de gestionare a apei să primească bani de la bugetul național.”, a explicat Oros.