Sistem integrat de cadastru și carte funciară pentru rezolvarea problemelor cu delimitarea proprietăților

sedinta consiliu lugoj

Consilierii lugojeni s-au întrumit ședință extraordinară, în Sala de Protocol a Primăriei Municipiului Lugoj.

La ședința condusă de viceprimarul Adrian Serendan au participat 16 consilieri din 19, o parte folosind platforma online de videoconferință. Au fost aprobate toate cele cinci puncte de pe ordinea de zi: transmiterea în folosință gratuită a unui camion de pompieri către Detașamentul de Pompieri Lugoj; completarea domeniului privat al municipiului Lugoj cu opt terenuri situate pe strada Țesătorilor și Splaiul Tinereții; transmiterea în folosință gratuită a unui dispozitiv antidrog pentru Poliția Rutieră Lugoj; rectificarea de buget pe anul 2024 și actualizarea suprafeței unui teren, cu acordul pentru compensarea diferenței de suprafață.

Înscrise greșit în Cartea Funciară

Interesant este faptul că discuții mai ample s-au înregistrat la acest ultim subiect.

La ora actuală, întabularea unor terenuri, printre care și pășuni de acest fel, se face printr-un sistem integrat de cadastru și carte funciară. În zona noastră, după cum știți, circulă trei numere cadastrale, topografice, care merg în paralel. Primele sunt numerele topografice din 1856, de pe timpul Împărătesei Maria Theresia. Apoi sunt numerele cadastrale care au venit în perioada anilor ’50 – ’60, pe care le avem și azi, în parte. A treia categorie de numere topografice sunt cele cu 400.000. În 2020, când s-a făcut întabularea pășunilor, pentru a nu exista probleme, s-a trecut la etapa definitivă și anume la întabularea în sistem integrat de cadastru și carte funciară, întabulări care sunt gratuite. Și acum se pun la punct toate problemele de acest gen, cu întabulări care se suprapun pe alt număr topografic, practic se suprapun proprietățile”, a spus Ioan Șamșudean, responsabil cu terenuri agricole din partea Biroului Agricol al Primăriei Municipiului Lugoj.

Vor fi nenumărate probleme cu delimitarea proprietăților

El a spus că, până la introducerea completă a sistemului integrat, astfel de probleme se vor repeta: „Din păcate, estimez că ne vom confrunta de acum înainte cu nenumărate cazuri de acest tip, mai ales la limita intravilanului cu extravilanul”.

Juristul Dan Ciucu, secretar al municipiului de pe Timiș, a precizat la rândul lui că ”intravilanul era împărțit pe numere topografice, iar extravilanul pe cadastrale, iar uneori zonele delimitării dintre intravilan și extravilan se suprapun”.

Aceste situații, din care rezultă cu diferențe de suprafață, au implicații directe în ceea ce privește achitarea taxelor și impozitelor de către cetățeni plătitori, care au fost foarte conștiincioși până în prezent.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/