Anul școlar stă să înceapă în comuna Glimboca sub semnul implementării unui proiect menit să îmbunătățească sistemul educațional și să reducă abandonul școlar. Și nu pentru că ar fi probleme în comună, ci pentru că primarul Petru Crîsnic a fost deschis la un proiect experimental pentru eficientizarea învățământului.
Demararea documentațiilor pentru acest proiect, cu titlul TIPS – Ține pasul cu Școala, a avut loc în urmă cu 2 ani, însă proiectul propriu-zis a început în luna iunie a acestui an și va fi implementat de la începerea anului școlar 2018-2019, ne precizează primarul Petru Crîsnic:
„Când am fost contactat de managerul de proiect, d-na Lavinia Mihali de la Universitatea Ioan Slavici din Timișoara, am fost foarte sceptic, însă am văzut în timp implicarea tuturor partenerilor și cred că va fi un proiect de succes. La noi în comună nu avem decât două-trei cazuri de abandon la copiii de la gimnaziu, însă cei din comunitatea de romi nu-i lasă să nu mai vină de tot pe la școală, pentru că ar pierde alocația. Cu toate astea, eu îmi doresc ca acești copii să vrea mai mult de la școală decât o alocație, să înțeleagă că pot să învețe mai multe, pot să-și dezvolte capacitatea de învățare prin alte activități extrașcolare și pot să primească o masă de prânz caldă tocmai pentru a putea să rămână la un program after school”, ne-a declarat primarul Petru Crîsnic.
Edilul este convins că prin acest sistem educațional integrat, care se va întinde pe o durată de 3 ani, vor crește calitățile educaționale la nivelul elevilor de gimnaziu. Trei profesori participă la acest program și vor primi certificate de calificare în această muncă extrașcolară. Ei îi vor implica în acest proiect pe toți cei 112 școlari și 34 preșcolari de la Glimboca.
Din valoarea totală a proiectului, de 3.280.000 de lei, bani asigurați din Fondul Social European, va fi repartizată o sumă de 48.000 de lei pentru cheltuieli de reabilitare și renovare a unor săli de clasă și de amenajare a unui amfiteatru în cadrul școlii.
Proiectul a fost implementat de Fundația pentru Cultură și Învățământ „Ioan Slavici” din Timișoara, alături de Primăria comunei Glimboca și Asociația Română Anti-SIDA Timișoara.
„Proiectul este atipic… Eu nu am mai întâlnit un asemenea program educațional în toată cariera mea de primar din 2004 până acum, și este unic în cele 4 județe din vestul țării, doar 60 de primării din întreaga țară au accesat acest program. Noi, de la bugetul Primăriei, vom suplimenta fondurile, pe lângă cei 2% cofinanțarea în proiect, vom mai aloca în luna octombrie 18.000-20.000 de lei pentru lucrările de reabilitare necesare în interiorul școlii”, ne-a mai precizat primarul comunei Glimboca, Petru Crîsnic.